вторник, 24 юни 2014 г.

Всеки ден до оставката на правителството вече е загубен ден за България

Българският политически живот се превърна в истеричен пазарлък. Всяка от партиите в настоящия парламент търгува влияние, подкрепа, кворум, постове и се договаря на гърба на българските граждани. Всеки ден, в който правителството на БСП, ДПС и Атака упорства и остава във властта, е кражба от бъдещето на България.

Руши се държавността, демокрацията вегетира. Националните институциите са въвлечени в политическите сделки. Прокуратурата е сцена на зрелищна битка между медийни кръгове със сериозно икономическо влияние и от пазител на справедливостта се превърна в участник в рушенето на доверието в БНБ и в банковата и финансова стабилност. 

Парламентът е превърнат в сцена на партийните договорки, а законодателната инициатива се прави на инат и единствено с цел партиен реваншизъм. Президентството и КСНС са сцена на неясно съгласие за датата на изборите и мнимо политическо примирие, с което се хвърля прах в очите на българите, за да се отклони вниманието от същинските тежки проблеми в държавата:  

- Пазените в тайна ангажименти за строежа на Южен поток, независимо от стартираната наказателна процедура на ЕК

- Неподписаното рамково споразумение с ЕС и замразяването на средства по оперативни програми от страна на ЕК

- Задълбочаващият се фалит в сферата на енергетиката и неизбежното повишаване цената на тока

- Влошената икономическа среда и тревожно ниското ниво на чуждестранни инвестиции

- Тенденциозната липса на реформи в ключови сектори като здравеопазване и образование

- Овладавянето на регулаторните и контролни органи с цел използването им за политически цели и изнудване

- Опитите за дестабилизиране на банковата система

- Нуждата от актуализиране на бюджета

На този фон опозицията в лицето на ГЕРБ не упражнява натиск за оставка на това вредно за страната правителство. Нещо повече, с отказа да участват в публични и прозрачни консултации между парламентарно представените партии ГЕРБ сътрудничат на Орешарски, Станишев и Местан.

В обществото умишлено се насажда  внушението, че само правителство на съглашателството, опаковано този път като „правителство на националното спасение“, може да е изход от ситуацията и че изборите в момента са безполезни, защото няма да родят политическа алтернатива.


ПП СИНЬО ЕДИНСТВО  е убедена, че алтернативата на настоящото статукво може да бъде само смела и последователна традиционна десница. Ангажираме се да участваме в дебата по изграждането й.