неделя, 16 март 2014 г.

Надежда Нейнски води листата на СИНЬО ЕДИНСТВО

Втори е журналистът и общественик Бойко Станкушев

На днешната дата- 16 март 2001 г. - медиите в България съобщават едно от най-дългоочакваните решения в най-новата българска история - министрите на правосъдието и вътрешните работи на страните от ЕС гласуват за отпадането на шенгенските визи за българи.

Това е денят- символ на европейския триумф на България. Денят, в който Европа каза безусловно ДА на една балканска държава, която гордо се изправи от пепелищата на комунизма и необратимо пожела да бъде част от европейския цивилизован свят.

Броени седмици по-рано от трибуната на парламента в София министърът на външните работи Надежда Михайлова вече е произнесла заветната си реплика: „България избра Европа, но днешният ден е доказателство, че Европа избра България“.
Днес, 13 години по-късно, България отново е пред избор. Да останем европейци или да се върнем в източното си минало? Да живеем с пулса на общността или да бъдем странични наблюдатели на собствения си живот?

В тази листа са събрани хората, за които да сме в крачка с Европа не е въпрос на избор. То е начин на мислене.


ЛИСТАТА НА СИНЬО ЕДИНСТВО ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ 2014 г.
МОЖЕМ ДА ПРОМЕНИМ ОБСТОЯТЕЛСТВАТА! ГЛАСУВАЙ С НАДЕЖДА!
СИНЬО ЕДИНСТВО №9 в бюлетината





1. НАДЕЖДА НЕЍСКИ - На 51 г., родена в гр. София.
Магистър по филология на СУ „Св. Климент Охридски“. Дипломиран експерт по водене на преговори и постигане на устойчиви споразумения от Правителствено училище Джон Кенеди на Харвардския университет (John Kennedy School of Government).

От 2009 г. Член на Европейския парламент от листата на Синята коалиция в група на ЕНП. Член на Комисията по бюджети и Постоянен съдокладчик по въпросите на Общата външна политика и политиката на сигурност в комисията по бюджети в ЕП. Член на Делегацията за връзки с Парламентарната асамблея на НАТО и Заместник-член на Комисията по външни работи; Заместник-член на Подкомисията по сигурност и отбрана; Член на Делегацията в Комитета за парламентарно сътрудничество ЕС-Русия; Заместник-член на Делегацията за връзки с държавите от Магреб и Съюза на арабския Магреб.
Президент на Съюза на малките и средни предприятия – Европa към ЕНП от октомври 2012 г. Зам. председател на Съюза на малките и средни
предприятия (2007-2011 г).
Заместник-председател на Народното събрание на Република България (2008-2009 г.). Народен представител в 37-то, 38-то, 39-то и 40-тото Народно събрание; Председател на парламентарната група на ОДС (2002-2005 г.).
Министър на външните работи (1997-2001 г.).
Заместник-председател на Европейската народна партия (1999-2006 г.) Съпредседател на комисията по международни отношения на Европейската народна партия (1999-2006 г.).
Член на Националното представителство и председател на Експертната група по външна политика и ЕС в ПП СИНЬО ЕДИНСТВО. Председател на СДС (2002-2005 г.). Зам. председател на СДС (1994-1997 г.). Говорител на Правителството и ръководител на пресцентъра на Министерския съвет (1991-1993 г.). Говорител и ръководител на пресцентъра на СДС по време на предизборната кампания (1991 г.). Началник на отдел "Международни
отношения" в Радикалдемократическата партия (1990-1991 г.).
Специално златно отличие на Академията на САЩ за постижения; Орден
на Кралство Дания, първа степен; Медал отРепублика Малта; Почетен знак на Венеция; Кавалер на Националния орден на Почетния легион, Кръст на Ордена за обществена служба от Краля на Испания; Медал за толерантност от организацията B'nai B'rith.
Владее английски и испански езици.

2. БОЙКО СТАНКУШЕВ – на 59 г., роден в гр. Плевен. Живее в гр.
София.
Магистър по „Философия“ и „Социология“ на СУ „Св. Климент Охридски“.От 1979 г. работи в Българската национална телевизия (БНТ) като репортер, редактор и отговорен редактор в предаванията „Новини“, „В края на деня“,„Светът в действие“ и „Панорама“. От 1990 до 1992 г. е водещ на актуалното седмично предаване „Панорама“ и програмен директор на Първа и Втора програма на БНТ. Главен редактор на предизборните студиа на СДС в кампанията преди първите демократични избори в страната.
Член на Съюза на демократичните сили от декември 1989 г. Съучредител на независимата журналистическа организация „Форум Свободно слово“ наБългарската медийна коалиция. Основател и пръв председател на Телевизионен синдикат „Подкрепа“ в БНТ през 1989 г. Председател на Националната организация на кабелните оператори в няколко поредни мандата. Съучредител на Атлантическия клуб в България. През м. август 2010 г. е избран от Съвета за електронни медии за член на УС на Българската национална телевизия. Омбудсман в БНТ.
Владее английски и руски езици.

3. ЕРГИН ЕМИН – на 50 г. роден в гр. Кубрат. Живее в гр. София.
Магистър по „История“ на Нов Български Университет. Магистър инженер-технолог в специалност „Технология на биопроизводствата“ на Висшия институт по хранителна и вкусова промишленост. Завършил Българското училище за политика на НБУ. Специализирал „Административно управление“ във Висша административна школа на Министерство на вътрешните работи на Италия.
Изпълнителен директор на Асоциация на българските градове и региони.
Председател на УС на Института за местно и регионално развитие.
Учредител на Национален гаранционен фонд „Солидарност”.
Изпълнителен директор на Държавен фонд „Тютюн”(2000-2001). Главен секретар на Област Разград и общински съветник на ОДС в Общинския съвет в Разград (1999-2003). Инженер-технолог в „Антибиотик” АД-Разград.
Член на Консултативния и експертния съвет към Българско училище за политика „Димитър Паница” (2008-2012г.); Издател на списанието за местно самоуправление и развитие „Градове&Региони”; Основател на Международната Федерация на Черноморските Градове и Региони (МФЧГР).
Заместник-председател на СДС (2002-2005).
Председател на Гражданско сдружение „ЕВЕТ”(Европейска Визия за Етническа Толерантност);
Владее английски и турски езици.

4. МОНЬО ХРИСТОВ - 57 г., роден в гр. Стара Загора.
Дипломиран зооинжeнер в Тракийския университет в Стара Загора и магистър по икономика на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Народен представител в 37-то, 38-то и 39-то НС. Зам. директор на Търговско-промишлената палата в гр. Стара Загора (1992-1994 г.).
Бивш председател на Фондация „Бесарабски българи“.
Областен председател на БЗНС-Никола Петков (1991 – 1992) Областен председател на БЗНС (1991 – 1996) Секретар по
идеологическите въпроси на БЗНС-НС (1996 – 2004) Зам. председател на ПП „Обединени земеделци“ (2008 – 2013)
Председател на Гражданско сдружение „Обединени земеделци и демократи“.
Владее немски и руски езици.

5. МАРГАРИТА БОЙЧЕВА – на 36 г., родена в гр. София.
Магистър по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Специализира работа с медиите и публично представяне в MDR, ARD
Германия. Редактор във вестниците „Демокрация днес“ и „Дневник“. Автор и сценарист на предаванията: „Кръгове“ – предаване за култура на БНТ; на
предаването „Палитра“ по ББТ; на предаването „Библиотеката“ по БНТ; репортер и водещ в Сутрешен блок на Нова телевизия.
Съветник за дейността на европейския депутат Надежда Нейнски в България.
Зам. председател на ПП СИНЬО ЕДИНСТВО.
Владее немски и английски езици.

6. МИРОСЛАВ СТЕФАНОВ- на 54 г., роден в гр. Стара Загора.
Магистър по ветеринарна медицина на Висшия институт по зоотехника и ветеринарна медицина /сега Тракийски университет/. Доктор на науките по морфология и доктор на науките по физиология. Бивш преподавател в Университета Комплутенсе, Мадрид, Испания. Професор-изследовател в Държавния университет на Сеул, Южна Корея. Автор на множество научни трудове, учебници, учебни програми, монографии, научно-популярни статии, рецензии, научни и образователни проекти. Старши
редактор и рецензент в международни научни списания. Член на чуждестранни и български научни организации. В момента работи като преподавател в Тракийски университет в Стара Загора.
Областен председател на ПП СИНЬО ЕДИНСТВО. Секретар по политиките на ПП СИНЬО ЕДИНСТВО по земеделие и екология.
Общински съветник от СДС в Стара Загора в периода 2003-2007 г., областен секретар на СДС в периода 2002-2005 г.
Владее английски и испански езици.

7. КОСТАДИН ШАНКОВ – на 29 г., роден в гр. Пловдив.
Магистър по ветеринарна медицина в Тракийския университет. Притежава богат професионален опит и научни публикации в областта на Рехабилитацията и Хирургията на дребни животни и ветеринарномедицинската диетология. Занимава се с частен бизнес. Председател на Управителните съвети на: Българска Университетска Киноложка Организация, Пловдивско Киноложко Дружество, Бордър Коли Клуб България.
Бивш председател на СДС район Север, бивш зам. председател на Градския съвет на СДС Пловдив и бивш председател на Младежката организация на СДС Пловдив Област.
Зам. председател на ПП СИНЬО ЕДИНСТВО.
Владее английски, немски, руски и сърбохърватски езици.

8. АЙРИН АЛИК - на 30 г., родена в гр.Русе. Живее в София.
Завършила „Политически науки на френски език“ в Нов Български
Университет. Експерт проекти и програми на Европейския съюз в Асоциацията на българските градове и региони. Организатор и участник в конференции и семинари на тема младежки политики, интеграция на малцинствата и регионално развитие и местно самоуправление.
Завършила Политическата академия на СДС, випуск 2010 г. и Българско
училище за политика, випуск 2010 г. Стипендиант на „Еуоридизе“ - съвместната програма на Франция и Столична община. Кандидат за евродепутат през 2009 г. в листата на Синята коалиция.
Национален координатор „Младежки дейности“ в Гражданско сдружение
„ЕВЕТ“.
Владее английски, френски и руски езици.

9. НИКОЛАЙ ДРАГОМИРОВ - на 38 г., роден в гр. Перник.
Магистър по „Електроника“ на Техническия университет в София и
магистър по „Публична администрация“ в „Европейски политехнически университет” – Перник
.Общински съветник в гр. Перник. Председател на
синдикална организация „Съюз на енергетиците в България”. Занимава се с частен бизнес. Общински председател на ПП СИНЬО ЕДИНСТВО в гр. Перник.
Владее английски език.

10. КАЛИНА ПРОКОПИЕВА - на 42 г., родена в гр. Горна Оряховица.
Магистър „Финанси“, специализация „Банково дело“ в Стопанска
академия „Д. А. Ценов“ – гр. Свищов. Икономист в МБАЛ „ Св. Ив. Рилски” ЕООД, гр. Горна Оряховица.
Следдипломна квалификация „Треньор по йога“ в Националната спортна академия ”В. Левски”. Инструктор по йога. Член на Управителния съвет
на Спортен клуб „Пракрити“ гр.Велико Търново. Председател на
Контролния съвет на ТПК“Прогрес“ гр. Горна Оряховица.
Член на Общинското ръководство на СДС в периода 2004-2007 г.
Кандидат за общински съветник през 2007 г. Завършила Политическата академия на СДС, випуск 2010 г. Председател на ПП СИНЬО ЕДИНСТВО Горна Оряховица.
Владее английски език.

11. АТАНАС ЧЕПЪКОВ - на 28 г., роден в гр. Бургас.
Магистър по
математика на Американския университет в Бремен, Германия (сега – Jacobs University Bremen). Професионални интереси в областта на новите тенденции в енергетиката. Занимава се с частен бизнес - семейна фирма, специализирана в осигуряване на автономно захранване на обекти.
Завършил Политическата академия на СДС, випуск 2010 г.
Общински председател на ПП СИНЬО ЕДИНСТВО в гр. Бургас.
Владее английски и немски езици.

12. ЖИВКО ИВАНОВ – на 24 г., роден в гр. Стара Загора.
Бакалавър по „Политология“ на СУ „Св. Климент Охридски”. Магистър в специалност „Управление на проекти по фондове и програми на ЕС” в Нов български университет. Стажант в Дипломатически институт към Министерство на външните работи и в СДС. Сътрудник във Фондация „Конрад Аденауер”. Административен организатор в няколко частни фирми.
Бивш председател на Младежката организация на СДС „Красно село“. Член на Контролния съвет на ПП СИНЬО ЕДИНСТВО.
Владее английски и френски езици.

13. ВАСИЛ ПАПАЗОВ - на 34 г., роден в Габрово.
Бакалавър по „Стопанско управление“ на Техническия университет в
Габрово. Млaдши експерт „Образование, култура, етнически и интеграционни въпроси” в Областна администрация – Габрово (2010-2014). Дългогодишно професионално развитие, опит и експертиза в неправителствения сектор – обучител, координатор и организатор на проекти и програми свързани с
деинституционализация на социални
услуги; доброволческа дейност; взаимодействие с органите на местна власт и разработване на политики за младите хора, образованието, културата и спорта; управлението на проекти; работа с младежи, ромски групи и привличането им в доброволческите програми.
Владее английски език.

14. СЮЛЕЙМАН ЕНИ - на 31 г., роден в гр. Кубрат.
Живее в София.

Бакалавър по „Бизнес администрация“ в Европейски Колеж По Икономика и Управление. Дългогодишен офис мениджър в една от най-големите
куриерски фирми в страната.
Председател на София-град в Гражданско сдружение „ЕВЕТ“.
Владее английски и турски езици.
  
15. ЛЮБОМИР СТЕФАНОВ - на 36 г., роден в гр. Шумен. 
Доктор по

политология на СУ „Св. Климент Охридски“, магистър по „Политически науки“ от Централноевропейския университет в Будапеща, Унгария.
Главен асистент в департамент по Политически науки на Нов български
университет. Преподавател в бакалавърските и магистърски програми на български и английски език. Специализации в областта на политическите партии и системи,
политическата философия и теория, Европейския съюз- интеграция, външни отношения, политика на сигурност, политика на разширяване, фондове и програми. Професионални интереси в областта на политическа комуникация и маркетинг, стратегическо планиране и анализ.
Зам. председател на ПП СИНЬО ЕДИНСТВО
Владее английски, холандски, немски и руски езици.

16. БРАНИМИР ФИДАНОВ - на 25 г., роден в гр. Разград.

Живее в София. Магистър „Медийна композиция“ в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, бакалавър „Медийни

Технологии –
Компютърно Музициране“ в Нов Български Университет. Композитор, автор и тонрежисьор на филмови, театрални, рекламни и музикални проекти.
Зам.председател „Младежки дейности“ в Гражданско сдружение „ЕВЕТ“.
Владее английски и турски езици.



17. ЕМИЛ ЙОРДАНОВ– на 34 г., роден в гр. София.
Магистър по „Икономика на масмедиите“ в УНСС. Журналист с богата практика и опит в частния радиоефир. Новинар и редактор в Радио „Витоша“.

Член на СДС от 1997 г. Кандидат за общински съветник на СДС през 2003 г. в гр. София, зам. председател СДС „Люлин“  (2004- 2012), зам. председател на МСДС –(2010– 2012).
Учредител и заместник председател на ПП СИНЬО ЕДИНСТВО.
Владее английски език.