четвъртък, 27 март 2014 г.

Политическите сделки в България се превръщат в основно правило

„Политическите сделки в България се превръщат в основно правило. Начинът, по който ГЕРБ и ДПС сключиха сделка за избора на състава на новата ЦИК, през поредния политически компромис и шантаж, показва, че в рамките на този парламент вече няма опозиция и управляващи“, каза на пресконференция във Видин председателят на ПП СИНЬО ЕДИНСТВО Христо Панчугов.

Той е категоричен, че в този парламент има само политическо статукво и хора, които могат да се разберат единствено и само по една тема- когато трябва да се разпределят политическите квоти и да се направи политическата схема за обслужване на лични интереси. Като пример на такава сделка Панчугов посочи също и избора за председател на Комисията за финансов надзор. За него политическите принципи, програмата и смисъла на този Парламент са отдавна изчерпани.

„В основата на новия Изборен кодекс бяха не поетите ангажименти за отворен и прозрачен демократичен изборен процес, а напротив – политическа сметка за това - кои партийни квоти и мнозинства в ЦИК ще позволят да се откраднат следващите избори. И в тази сделка участват всички“, посочи Панчугов.
Според СИНЬО ЕДИНСТВО ЦИК трябва да се превърне в професионална комисия, с определен мандат, в която да работят хора с конкретна експертиза в изборния процес. Те трябва да бъдат публично изслушвани и прозрачно назначавани с участието на гражданските организации. „Към този момент сделката включва и Обществения съвет, който трябваше да бъде част от ЦИК, тъй като на хора, свързани с БСП им беше предложено председателското място“, поясни Панчугов.

„Никога не съм вярвал в кухите партийни структури“ - каза председателят на СИНЬО ЕДИНСТВО. „Ние не създаваме партийни структури, за да броим членове, а привличаме истински симпатизанти – нормалните демократично мислещи хора. Предходната година посветихме на това, да правим опити да убедим партийните елити в необходимостта от консолидация на десницата, но този опит се провали, защото на тези „елити“ им липсва въображение“, заяви Панчугов. Затова сега СИНЬО ЕДИСТВО се обръща към българските граждани, тези, от които реално зависи начина, по който се прави политика у нас.

„За да могат можещите и знаещите да участват в реалната политиката, са необходими прозрачност и отвореност“ е уверен Христо Панчугов.  Той припомни, че СИНЬО ЕДИНСТВО беше създадено именно с тази цел и неотклонно е следвало този принцип, включително и с подписването на платформа за създаване на единна дясна партия. „Винаги сме казвали това, което мислим. Истината е единственото нещо, което може да демонстрира нов начин на правене на политика – с честност, прозрачност и ясна идентичност“. Панчугов заяви, че това е битка на целия Европейски съюз, защото битката с ксенофобията и разделението е всъщност битка на идентичността. Доказателство за тази теза са биографиите на хората от европейската листа за изборите на СИНЬО ЕДИНСТВО. Водач на листата на кандидатите за членове на Европейския парламент ПП "Синьо единство" на предстоящите избори е Надежда Нейнски, политик, най-трайно свързан с европейската кауза на България, каза Панчугов. По думите му тя е един от малкото десни политици, които единствени са останали истински верни на принципите си през изминалите години.