четвъртък, 27 март 2014 г.

В българския парламент вече няма опозиция и управляващи - всичко е въпрос на сделка и шантаж

В българския парламент вече няма опозиция и управляващи, там всичко е обект на сделка, каза пред журналисти в Пазарджик председателят на ПП СИНЬО ЕДИНСТВО Христо Панчугов.

Според него, в основата на промените в Избирателния кодекс не стоят нито поетите ангажименти към българските граждани за работещ изборен закон, нито принципите, за които политическата класа говори цяла година -  мажоритарност, професионализация на ЦИК и на изборната администрация. „Напротив. В основите на промените са само и единствено политическите сметки. В този парламент, принципите и политиките не са водещи при взимането на решения, всичко е обект на политическа сделка и шантаж“ каза Панчугов и допълни, че интересите на българските граждани са на последно място във всяка една от тези договорки.

За председателя на СИНЬО ЕДИНСТВО събитията от последните дни са ясно доказателство, че „статуквото, олигархията и политическата мафия са се настанили трайно в българската политика“. Той вижда „едно единствено разрешение на този проблем и то е на европейските избори – българските граждани да заявят ясно, че не приемат подобен тип нечистоплътни отношения“.

„Промените в закона за Сметна палата са опит за ревизия на старите разпореждания за нейния състав и начина, по който той се избира. Отпадането на професионалните критерии при назначаването на нейните членове е опит на политическите сили в настоящия парламент да намерят оправдание за своите действия“ – е категоричен Панчугов.

„Ще посветим усилията си на това, младите хора у нас да разберат, че в политиката няма нищо мръсно, когато се работи за хората и когато си воден от чисти намерения“, каза Костадин Шанков, зам. председател на СИНЬО ЕДИНСТВО и седми в евролистата на партията. Той посочи подписаната от ПП СИНЬО ЕДИНСТВО и гражданските сдружения ЕВЕТ и Обединени земеделци и демократи платформа за създаване на единна дясна партия като вече работещ инструмент за консолидация на дясното политическо пространство в единен субект. „За нас денят след изборите – 26 май е особено важен в този процес. Надяваме се, въз основа на резултатите от европейските избори, той да се ускори и много хора да осъзнаят необходимостта от неговия успех“. Шанков е убеден, че е нуобходима нова партия, която да се превърне в модел за правене на политика. „Ние обединяваме хора и организации, които мислят в тази посока. Всички сме равнопоставени и с ясна идентичност“, каза той.


Председателят на ГС Обединени земеделци и демократи, Моньо Христов, заяви, че партньорите от СИНЬО ЕДИНСТВО искат да създадат общност от свободни и демократично мислещи граждани, които вярват в необходимостта  - политиката да се върне към ценностите и реалните си задачи - образование, предприемачество и труд. „В момента няма нормален десен субект, който да поеме тежестта на едно управление и то да бъде ясно и прозрачно. Ние ще работим за създаването на този политически субект и той ще бъде с най-ясната, прозрачна и отворена структура и програма“. Третият в листата на СИНЬО ЕДИНСТВО е убеден, че платформата за единна дясна партия е катализатор на политически процес в десницата.