събота, 22 март 2014 г.

Надежда Нейнски: Сделката между Реформаторски блок и ГЕРБ включва реформаторите доброволно да сдадат десницата

Сделката между Реформаторски блок и ГЕРБ включва реформаторите доброволно да сдадат десницата. Тезата „няма леви, няма десни, всички срещу мафията“ цели именно това. Реформаторите сдават десния си суверенитет на либерални и центристки партии. За това и ГЕРБ ги приемат като партньори- защото по този начин ГЕРБ стават монополист в дясното политическо пространство. СИНЬО ЕДИНСТВО  категорично се противопоставя на това, каза на пресконференция в Благоевград водачът на евролистата Надежда Нейнски. Тя се срещна с членове и симпатизанти в югозапдания град заедно със заместник председателите Ваньо Шарков и Маргарита Бойчева и координатор  на гражданско сдружение „ЕВЕТ“ за Югозападен регион- Зюлфин Колашов.

Според СИНЬО ЕДИНСТВО модерната нова десница на България трябва да е европейска, да е горда с миналото си и със самочувстие да дава решения за бъдещето на страната. „Смятам, че отношенията между Реформаторски блок и ГЕРБ са тежък политически компромис“ категорична бе Нейнски. Дясното управление между 1997-2001 година беше най- успешното управление на България и смятам, че е изключително погрешно да се слага знак на равенство между правителството на ОДС и правителствата с участието на НДСВ, каквото поставя Радан Кънев. Днес на карта е поставено всичко, което десните постигнаха през годините. За мен е странно, че Реформаторски блок не говори нищо за лустрация например, защото през тази призма се пречупва темата със зависимостите в политиката. Реформаторски блок има ембарго върху темата с енергетиката. НДСВ затвори 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“ и рестартира АЕЦ „Белене“. В момента всички в Реформаторски блок са срещу мафията, но моят въпрос е, когато са били в управлението, какви решения срещу мафията са взели, каза още Нейнски.

Тя подчерта, че всики политически партии, които се намират в сегашния парламент, са опоненти на СИНЬО ЕДИНСТВО. „Политическите сили в парламента имат интерес от хаос в държавата, но ние не можем да бъдем заедно с никого, който демонстративно руши демократическите институции“ каза Нейнски.

На свой ред Ваньо Шарков добави, че СИНЬО ЕДИНСТВО иска предсрочни избори не само заради лошото управление, но и заради компрометирания парламент. Вътре има уличен език, махленски кавги и поведение, което уронва престижа на институцията, каза Шарков.

Надежда Нейнски коментира и последния развой на събитията в Украйна. “Ключово за демокрацията в Украйна е Европейският съюз да не е разделен в позицията си“ каза Нейнски. “Защото днес е модерно да се критикува ЕС- били слаби, били неубедителни, но Европейският съюз е безалтернативен, той е единствената гаранция за демокрацията в Европа“ каза още Нейнски. За Русия важен е не толкова Крим, важна е Украйна. Без Украйна Путин не може да направи своя Евразийски съюз. За това позицията на България трябва да е много категорична. Аз подкрепям мерките на Европейския съюз срещу Русия, каза Нейнски и добави: „ Никакъв паралел не може да се прави между Косово и Украйна.“ В Косово Милошевич провеждаше етническо прочистване и планът „Подкова“ показа, че той цели да дестабилизира Европа и Балканите, изпращайки косовски бежанци към съседни държави, включително България. Ако Милошевич беше успял, ситуацията в нашата страна щеше да е безнадеждна. Ето едно решение на нашето правителство, което бе правилно и което защити по категоричен начин българския национален интерес, каза Нейнски.

Евродепутатът формулира и основните приоритети, за които ще работи европейската листа на СИНЬО ЕДИНСТВО:
Намаляване на енергийната зависимост от Русия, подпомагане на малкия и среден бизнес, с цел разкриване на нови работни места и присъединяване на Западните Балкани към Европейския съюз.


Ако трети енергиен пакет не бъде приложен, Южен поток не само няма да ни освободи от руската енергийна зависимост, но и ще я задълбочи, защото Южен поток не диверсифицира източниците на енергия, а само трасетата. Последиците от лошите управления през последните години в България, страхът и несигурността накараха хората да търсят работа предимно в държания сектор. „За това, моя задача е като Председател на Съюза за малки и средни предприятия към Европейската народна партия ще бъде да стимулирам и улесня главно младите хора в стартирането на собствен бизнес. Абсолютно съм убедена и, че разширяването на европейското демократично пространство около България с влизането на съседните държави в ЕС, увеличава шансовете за развитие на българската икономика, намалява езика на омразата и създава стабилна среда в целия Балкански регион“  каза Нейнски.