четвъртък, 8 май 2014 г.

Бойко Станкушев: Да се говори за България, като Троянски кон на Русия в Европейския съюз, е една от основните грешки допуснати от нашата външна политика

„Външно министерство трябва да работи  така, че да не се говори за Европа на две скорости. Ние сами, със собствените си действия трябва да си извоюваме позицята на силна страна“, това каза в предаването „Дневен ред“  Бойко Станкушев, втори в листата на ПП СИНЬО ЕДИНСТВО. През последните 12-13 години българските външни министри се държат, като „пияни моркови“, така журналистът и общественик коментира образно „успехите“ на родната дипломация за този период.

„Има европейска рамка, която трябва да спазваме, след като сме се присъединили доброволно към Общността и НАТО. Това е рамка от приоритети- някои задължителни, други- не. Шикалкавенето на по-голямата част от българските политици се дължи на тяхната зависимост и на енергийната зависимост на страната от Русия. Тя е притегателен полюс  и причина за непоследователността в българската външна политика“, е категоричен Станкушев.

„България има собствени, национални интереси, които трябва да бъдат отстоявани в рамките на Европейската общност, а последните четири правителства не направиха абсолютно нищо по отношение диверсификацията на енергийните източници“, каза Станкушев и посочи като пример изградения, но неработещ интерконектор с Румъния.

„Защо не пуснем кранчето?!“, попита риторично той. Според вторият в листата на СИНЬО ЕДИНСТВО ситуацията с интерконектора към Гърция е идентична. „Няма политическа воля и интерес от преноса на азербайджанския газ към нас“. Станкушев посочи и несъстоятелността на тезата, която партиите на статуквото се опитват да наложат и според която Северен поток също заобикаля Третия енергиен пакет. Той припомни, че още през месец март Европейската комисия гласува решение, според което само 50% от доставките на газ по тръбата могат да бъдат от Русия.

На въпрос за това- кои са основните грешки допуснати от нашата външна политика, Бойко Станкушев категорично заяви, че една от тях е да се говори, че  България е „Троянски кон“ на Русия в Европейския съюз. Друга грешка, според него е неясната ни политика по отношение на нашите съседи на Балканите,  които трябва да бъдат присъединени към Евросъюза в защита на собствения ни национален интерес  и това трябва да бъде един от нашите основни приоритети.

Според Станкушев, ако България  наложи вето на санкциите на ЕС срещу Кремъл-  това означава автоматично да се самоизхвърлим от ЕС. „Оставаме безпризорни- нямаме армия, нямаме външнополитически съюзник към, който да се присъединим, а ако гледаме към Евразия, то това би било гибел“, каза още той.

Бойко Станкушев коментира и темата с бежанците „българските органи се оказаха неподготвени и проспаха сигналите за очакваната бежанска вълна“. Според него за пореден път и в този случай, се наблюдават огромни корупционни практики със средствата предвидени за гражданите от трети страни. 


Платформа за единна дясна партия може да видите тук

Кандидати тук

Предизборен клип тук

Отчет на Надежда Нейнски за дейността в европейския парламент, мандат 2009- 2014г. прочетете тук