четвъртък, 22 май 2014 г.

Ергин Емин: Европейският съюз трябва да бъде гарант за правото на достъп на европейските граждани до трудовите пазари на общността

Дейността на евродепутата Надежда Нейнски, водач на листата на СИНЬО ЕДИНСТВО е пример за ползите и смисъла от реално представителство на страната ни в Европарламента, когато там се гласуват резолюции и водят ключови дебати, както този за достъпа на европейските граждани до трудовите пазари на общността. Това каза Ергин Емин, трети в листата на СИНЬО ЕДИНСТВО на дебат в Радио Шумен.

Ергин Емин напомни ожесточения дебат за свободното движение и трудовите пазари в пленарната зала на ЕП в Страсбург, в който след като българи и румънци бяха набедени като потенциална опасност при отпадане на ограниченията. Надежда Нейнски се противопостави с остро изказване, в което осъди засилващата се тенденция за двойни стандарти в Съюза и превърна дискусията от дебат за икономическата емиграция в дебат за духа на Европейския съюз и равенството на държавите членки.

„СИНЬО ЕДИНСТВО демонстрира как се работи реално срещу опитите за разделение на Европа на 2 скорости и как трябва да се противопоставяш ефективно срещу популизма и в Европа, и в България“, каза Емин. Той посочи конкретни инициативи и резултати от дейността на Надежда Нейнски като евродепутат, като президент на Съюза за малки и средни предприятия- Европа, към ЕНП, както и от собствената си работа в качеството му на изпълнителен директор на Асоциацията на българските градове и региони.

„Нарастващите националистически и протекционистки тенденции в богатата Западна Европа, могат да бъдат спрени единствено с твърда политика в Европейския парламент, както и с много работа на местно ниво, в бедните региони на Източна Европа, които да станат приоритетен бенефициент на европейските фондове“, е категоричен Емин.

По негово мнение, безпомощността на управлението и административния капацитет в усвояването на евросредствата предвидени за България е само една от причините, за да не чувстваме пълноценно ползите от европейското си членство.

Позицията на СИНЬО ЕДИНСТВО, е че Европейският съюз е най-сигурният гарант за правото на достъп на европейските граждани до трудовите пазари на общността и че единствено дефицити във вътрешната и външната ни политика са причините да не можем да защитим адекватно правото на равностоен труд и заплащане на българите, както в рамките на Съюза, така и у нас.

Според Ергин Емин на този етап от развитието на Съюза е рано да се говори за безусловен базов доход. „Минималната работна заплата трябва да бъде съобразена със спецификите и възможностите на икономиката. За страни, като България- една обща работна минимална заплата би била пагубна, защото, за огромно съжаление, сме неконкурентоспособни“.