четвъртък, 8 май 2014 г.

Третият енергиен пакет трябва да постави началото на обща енергийна политика на ЕС

Всички правителства от 2001 г. насам поддържат статуквото като свършен факт и изтъкват клишираната фраза: „Българският интерес е по-малкия брат на руския интерес”

Третият енергиен пакет трябва да постави началото на обща енергийна политика на ЕС. Това е нещо, от което България има особено голяма нужда, защото страната е зависима в над 90% от своите енергийни източници от трети страни, а в случая това е единствено Русия. Това каза Надежда Нейнски, водач на евролистата на ПП СИНЬО ЕДИНСТВО в дебат на тема: „Енергийна политика и стратегия на България и ЕС“ по TV7.

Според Нейнски шансът, който дава на България Третият енергиен пакет, е да се диверсифицират източниците на енергия и да имаме и други доставчици, извън тези от Русия. „Разнообразието на пазара ще даде възможност на България да избере онези източници, които предлагат най-добра цена“, каза евродепутатът и посочи, че ниските цени са от ключово значение, заради ниските доходи на българите.

„Една от големите причини за бедността са ниските доходи в България и независимо, че цените на електроенергия не са по-високи от останалите европейски държави, те се превръщат в непоносим удар върху домакинствата. Същото е и по отношение на бизнеса- високите цени на електроенергията и газта поставят българските фирми в изключително тежко състояние. Голяма част от тях не могат да поемат тези разходи“, посочи Нейнски.  Според нея ниски цени и изгодни цени на доставената енергия, можем да получим само в условията на здравословна конкуренция.

„Примерът, който ще дам, е с Украйна – когато нейната политика спря да съответства на интересите на Русия, цените на газта се удвоиха. Това е съдбата и на България“, е категорична тя.

Надежда Нейнски коментира и две от тезите, разпространявани от партиите на статуквото у нас. Митовете, че всички други са се „уредили”, а само България не е могла по отношение на общата енергийна политика, както и че ЕС прилага „двоен стандарт“ спрямо Северен и Южен поток.

Водачът на листата на ПП СИНЬО ЕДИНСТВО беше категорична, че няма изключения от Третия енергиен пакет за трасето на Северен поток – „Северен поток свързва Русия с Балтийското крайбрежие, оттам се разделя на две тръби към Холандия и Чехия. За територията на Германия няма изключение за Северен поток. Не можем да говорим за двоен стандарт“.

„Обща европейска енергийна политика ще има, защото Европа е заинтересована да диверсифицира енергийните си източници и България има интерес да бъде част от тази обща политика. България е член на ЕС и всяко едно правителство е задължено да спазва европейските закони“, каза убедено Нейнски.

Тя даде пример с проекта Южен поток - „Той може да заобиколи България, но не може да заобиколи ЕС. България подписа споразумение с изключително ниски такси за Русия, което противоречи на правилата на ЕС, а националният регулатор е този, който трябва да определя таксите. С други думи, България доброволно отдава свои пълномощия на Русия. Южен поток трябва да се съобрази с Третия енергиен пакет“.

На въпросите, свързани с липсата на енергийната независимост в страната, с очевидното нежелание да се строи АЕЦ „Белене”, въпреки, че от 30 години се говори за това, кой и защо сключи неизгодните за нас договори, Нейнски каза: „Виновни са всички правителства след 2001г. Статуквото е поставяно винаги като пред свършен факт и се изтъква клишираната фраза: „Българският интерес е по-малкия брат на руския интерес”.