четвъртък, 1 май 2014 г.

Христо Панчугов: Няма черен ПР срещу България в ЕС

Няма черен ПР срещу България в ЕС. Ние за жалост даваме всички основания България да стане заложник на негативните неща, които се говорят за България в ЕС и голяма част от тях да са истина. Това каза председателят на СИНЬО ЕДИНСТВО Христо Панчугов в дебат за Европа и социалната политика в предаването „Дневен ред“ по ТВ 7. 

„През последните две управления нищо не беше свършено по нито един от проблемите. България е в мониторингов механизъм по правосъдие и вътрешен ред вече седем години. ЕС се чуди как да намери инструмента, с който да ни накара все пак да свършим поне част от ангажиментите, които сме поели в началото, ставайки член на общността. Тук въпросът не е дали има черен ПР срещу нас, въпросът е кога ще се намери политическа воля тези негативни последици да бъдат преодолени. Една от последните резолюции, с които завърши работата си този Европейски парламент, препоръчваше в България да бъде преосмислен начинът, по който се усвояват европейските средства, тъй като ние очевидно не се справяме с това“, подчерта Панчугов.

Той поясни, че има масов отказ от страна на държавната администрация да взема решения и да носи отговорност, защото е наплашена от саморазправа, политически назначения и шантаж. Панчугов припомни един пример от 2008 г., когато бе обявен конкурс на Министерство на икономиката за оценка на това кои сектори в българската икономика имат експортен потенциал.

„Аз не знам какво работят хората в Министерство на икономиката, ако те самите не могат да направят този анализ, че се налага да потърсят външен изпълнител, но самият факт, че ние една година след приемането на България в ЕС още нямахме идея кои са секторите в българската икономика, които могат истински да се възползват от най-голямото предимство в ЕС- общия пазар- за какво изобщо си говорим? Това трябва да се промени. Политическите назначения в администрацията трябва да спрат, категоричен бе Панчугов.

По повод интеграцията на ромите председателят на СИНЬО ЕДИНСТВО каза, че огромният ресурс, който се отделя на европейско ниво, в България продуцира едно-единствено нещо и то е да даде възможност на една малка група от ромския етнос да феодализира успешно останалата част, без реално да започне интеграция.

„Очевидно наливането на финансови средства с пожеланието за интеграция няма как да сработи. Всъщност и една от битките на г-жа Нейнски в Бюджетната комисия в този парламент бе създаването на пилотен проект, който да гарантира на малките и средни фирми възможността да наемат ромски работници, които да бъдат обучени и след това задържани на работа. Така ще бъдат стимулирани и двете страни в работния процес – работника и работодателя - и усилията ще се фокусират много по-точно“.

Панчугов припомни и съпротивата на СИНЬО ЕДИНСТВО срещу плана на предишното правителство да взима малки ромски деца от 4–годишна възраст и да ги вкарва задължително заедно с българските деца в детските градини в отчаян опит да ги социализира.

„Трябва да се създадат стимули за ромските деца, за да пожелаят техните родители да ги образоват, защото българското образование само по себе си не може да изпълнява социални функции и това не е неговата работа“, заяви Панчугов.

Той репликира и независимия кандидат за Европейски парламент Евгения Банева, която твърдеше, че „през 1989 г. ние влязохме в демокрацията със сто процента образовано и работещо ромско население“: „Несериозно е да сравняваме ситуацията с 1989-та г., защото тогава държавата бе фокусирана върху това да социализира населението, за да мисли то правилно. Ако ние се върнем обратно към 1989 г,  съжалявам много, но нищо не сме направили“.