събота, 10 май 2014 г.

Европейските пари трябва да бъдат средства за осъществяване на национални цели, а не пари за харчене

Електронното правителство ще избави бизнес средата от корупция и ще подобри административния капацитет

Най-значимият фактор за лошото състояние на бизнес среда в България е корупцията. А липсата на достатъчен административния капацитет е функция от нея. Най-ефективният начин да се справим и с двата проблема е създаването на електронно правителство, за което последните три правителства само говорят, но не предприемат нищо. Това каза Александър Маджиров, зам. председател на СИНЬО ЕДИНСТВО в дебат в град Варна, излъчен по БНТ 2.
„Електронното правителство би принудило изпълнителната власт да направи реформа в администрацията, което ще кумулира двоен позитивен ефект и в борбата с корупцията“, каза Маджиров. Икономистът припомни, че в периода 2007-2013 г. са усвоени едва 50% от евросредствата предвидени за България и допълни: „Трябваше да изградим административен капацитет за усвояване на тези средства, а и самият бизнес трябваше да научи как да се възползва от европрограмите“.
„Опитваме се да усвояваме евросредствата „по български“, а не по европейски“, е категоричен зам. председателят на СИНЬО ЕДИНСТВО. По негово мнение, това важи в равна степен и за Оперативна програма „Околна среда” и за ОП „Конкурентоспособност”.
„Наблюдаваме систематично нарушаване на процедури от наша страна. В момент на криза, в момент, когато и външните и местните инвеститори продължават да оценяват бизнес средата у нас като лоша, ние трябва да се мобилизираме и да използваме средствата по най-добрия начин“, е категоричен той.
Според Маджиров „Европейските пари трябва да бъдат средство за осъществяване на национални цели, а не да бъдат използвани като едни пари, които искаме да изхарчим“.
Маджиров припомни, че водачът на евролистата на  СИНЬО ЕДИНСТВО Надежда Нейнски инициира международна конференция, с присъствието и представители на Европейската комисия, на която беше защитена тезата, че Дунавската стратегия трябва да се превърне в отделен финансов инструмент и да мине на нов етап в своето развитие.
„Ако до сега, тя беше по-скоро стратегия за синхронизиране на администрациите на държавите, които имат достъп до р. Дунав, в момента тя се превръща в финансов инструмент, който ще бъде ключов за развитието на Северозападна България“. По мнение на Александър Маджиров е важен въпросът- „как ще използваме усвоените средства и дали освен развития до момента туризъм, ще може да се развие и нов, да се направи диверсификация на туристите, които ни посещават. Стигнали сме до момент, в които дори българите предпочитат почивки извън страната, защото няма съобразяване на възможностите на плажната ивица с възможностите на инфраструктурите. Не може първо да построим нещо, а след това да мислим- има ли инфраструктура, как туристът да стигне до там, дали има възможност за нормална канализация. Туристическият ни продукт става все по-некачествен и може да изгубим дори и категорията „low cost туристи, които ни посещават в момента“, изрази опасения той.
Според зам. председателят на ПП СИНЬО ЕДИНСТВО в програмите за насърчаване на малкия и среден бизнес могат да се посочат и добри и лоши примери. „Програмата „Джеръми” се развива доста добре; някои от програмите за селските райони също“.