сряда, 10 август 2016 г.

РБ реабилитира във властта кадри на ДС

Подписите на двама министри от реформаторската "квота" в това правителство - на вицепремиера по координация на европейските политики Меглена Кунева и на министъра на външните работи Даниел Митов, стоят зад назначението на щатния служител на ДС Любомир Йорданов за ръководител на Националния център за подготовка на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. С този скандален акт на практика бе завършена подмяната на българската десница и демократичните ценностите в страната. Най-странното е, че в двигател на този процес се превърна именно Реформаторският блок, който уж трябваше да е честната и принципна десница в България.
След подкрепата на българското правителство за кандидатурата на комунистическата креатура – Ирина Бокова за генерален секретар на ООН, след мълчаливото одобрение на екипа й, почти изцяло запълнен от кадри на ДС, сега не закъсня и символното оглавяване на Националния център за подготовка на българското председателство на Съвета на ЕС от кадър на ДС. На всички ключови позиции в евро-атлантическите институции и организации правителството целенасочено толерира кадри на ДС. И докато това е очаквано от ГЕРБ, то е напълно необяснимо за РБ.
Преди два месеца Меглена Кунева обяви от трибуната на Народното събрание, че "Председателството е състояние на духа". Назначението на агент на ДС начело на органа, който следва да зададе европейския дневен ред в една изключителна сложна политическа и институционална среда, ни показва точно какъв дух витае в Реформаторския блок. Дух на цинизъм, клиентелизъм и отстъпление от всякакви политически и демократични ценности. Личните амбиции и желанието за запазване на властовите позиции, получени в следствие на сделката, която стои в основата на това управление, разрушиха окончателно връзката на Реформаторския блок с демократичната общност в България.
Темата за досиетата и ДС винаги е била ясна разделителна линия в българската политика. Разделение между тези политици, за които ДС овладя ресурсите на държавата в годините на прехода и създаде олигархията, която подкопа институционалността и демократичните устои на държава и онези политици, които наричаха този престъпен кръг „патриоти, служещи на родината“. Днес ние със съжаление констатираме, че две от партиите, които подкрепяха необходимостта от лустрация на агентите на ДС, са преминали от другата страна. Докато за ДБГ и Меглена Кунева подобно поведение не е прецедент, оглушителното мълчание на председателите на СДС и ДСБ относно това политическо назначение, превръща партиите им и техните симпатизанти в мълчаливи съучастници в този изключително циничен акт.
СИНЬО ЕДИНСТВО настоява Любомир Йорданов да бъде оттеглен от новия му пост, а Меглена Кунева да не петни повече българското председателство на Съвета на ЕС с демоните на тоталитарното ни минало.