събота, 17 май 2014 г.

Битката ГЕРБ-БСП е кой да прилапа черната каса на Южен поток

Битката за Южен поток е кой да контролира черната каса на проекта. Това стана ясно от думите на идеолога на „Синьо единство” Надежда Нейнски. Според нея ГЕРБ са се приготвили да превърнат Южен поток в своя черна каса, но БСП са им отнели тази възможност. Всъщност това е конфликтът на БСП и ГЕРБ в енергетиката и затова хората на Борисов внесоха вот на недоверие тъкмо за енергетика.

Правителството форсира строежа на Южен поток въпреки позицията на Европейската комисия срещу реализацията на проекта.

Това обяви идеологът на "Синьо единство" и водач на листата за евровота Надежда Нейнски на извънреден брифинг. Тя цитира две решения на Министерството на околната среда и водите – от 25 април и от 9 май, според които продължават да се придвижват административни процедури по проекта въпреки решимостта на Европейската комисия да не допуска реализацията на Южен поток. Става дума за това дали да се вземе решение за ОВОС на "изменение на преносен газопровод "Южен поток".
От това решение става ясно, че се готви "дублиращ газопровод (лупинг) от приемна станция Кардам до компресорна станция Лозен". Един от мотивите е: да се защитят важни държавни и обществени интереси, но какви са те, естествено, не става ясно.

Нейнски припомни и скандално, според нея, решение още на правителството на ГЕРБ от началото на 2011 г., според което проектът "Южен поток" е обявен за обект от национално значение. Това е станало тайно, въпреки практиката в такива случаи да се правят публични дискусии. Като такъв обект, проектът може законно да заобикаля европейските и българските правила.

„Защо този статут не е обсъждан и приет в парламента”, попита Нейнски. Тя поиска да разбере и какви са мотивите за взимането на такова решение. Според евродепутатката е важен и въпросът с каква цел се променя трасето на Южен поток и защо се форсира изпълнението на проекта и то на фона на кризата в Украйна и категоричната позиция НЕ на Брюксел.

Битката за Южен поток всъщност е кой да контролира черната каса на проекта обяви още Нейнски. Според нея ГЕРБ са се били приготвили да превърнат проекта за тръбата в своя черна каса, но БСП са им отнели тази възможност. „И започва конфликтът на БСП и ГЕРБ в енергетиката”, каза Нейнски.

Така тя коментира и внесеното от ГЕРБ искане за вот на недоверие срещу правителството, един от мотивите, за който е, неспазването на европейското законодателство при строежа на Южен поток.

Нейнски, която е водач на листата на Синьо единство за евровота, свика извънреден брифинг, за да сигнализира, че държавата форсира строежа на Южен поток зад гърба на Европа. "И в края на краищата нито ГЕРБ, нито БСП мислят за това, че Южен поток ни загробва с милиарди за години напред,  а единствената им цел е как да прилапат парите от черната каса на руснаците за проекта".

Автор: Вера Александрова
Източник: BNEWS