неделя, 11 май 2014 г.

Емил Йорданов: Адекватната социална политика е функция на растежа

Без Европа на растежа, няма как да съществува социална Европа, защото няма как да се изхарчат пари, които не са изработени. Такава теза защити зам. председателят на СИНЬО ЕДИНСТВО Емил Йорданов на диспут в програма „Хоризонт“ на БНР.

Той отбеляза, че политиката на икономии на Европейския съюз до момента е единственото правилно решение за дългосрочно и трайно излизане от кризата. Йорданов допълни, че няма как да се създаде силен социален пакет в държава без растеж, като имаме за пример печалния опит с Гърция.

В тази връзка той изтъкна, че растеж се прави с работеща икономика и по-специално малък и среден бизнес. Йорданов допълни, че работещи у нас млади хора са ключът към икономическия успех, а емиграцията съществува и заради факта, че България е в Европейския съюз и младите хора могат спокойно да се възползват от правото за свободно придвижване и работа. Нещо, което допреди 18 години беше немислимо.

17-тият в листата на СИНЬО ЕДИНСТВО за Европейските избори оспори тезата на своите опоненти, че младите хора у нас бягат непременно и само от нищетата и липсата на перспектива. Той направи паралел с 1996 г., когато нищетата е била много по-голяма, но младите хора тогава не са имали възможността и правото да напуснат границите на държавата и да си търсят късмета в чужбина. По думите му днешният млад човек търси реда, спокойствието и предсказуемостта на процесите в развитите Европейски държави. Нещо, което в момента не могат да намерят у нас.