петък, 9 май 2014 г.

Основната цел на новия Европейски парламент трябва да бъде енергийната независимост на Европа

Не само България е крайно зависима от Русия, но и голяма част от целия Европейски съюз. Тази обвързаност е риск и трябва да бъде ограничена. Това каза в ефира на Радио Благоевград, четвъртият в листата на ПП СИНЬО ЕДИНСТВО и председател на ГС Обединени земеделци и демократи Моньо Христов.

„Европа е най-голямата световна икономика, а Европейският съюз е уникален политически, икономически и митнически съюз, който има целия ресурс за това да се развива в посока, която по никакъв начин да не позволява неговата дестабилизация“, е категоричен М. Христов.

„Затова, за СИНЬО ЕДИНСТВО енергийната ефективност е основен приоритет и считаме, че трябва да бъде такъв и за целия Европейски съюз“, допълни лидерът на Обединени земеделци и демократи.

Христов посочи и останалите приоритетни цели за листата и партията. Според него е от изключителна важност да се направят корекции в част от европейските програми, свързани с насочване на средства към малките и средни фирми, които наемат трайно на работа социално слаби и безработни. „Към момента по европейските програми за следващия период няма разписани подобни политики“ – коментира той.

„Друг основен приоритет за нас е развитието на Дунавската стратегия и финансирането на дейностите по нея“, каза Моньо Христов. Той е на мнение, че това е жизненоважно за развитието на Северозападния регион на България, който в момента е в доста тежко състояние.

„Третото, много важно нещо за нас, е сближаването на градовете, общините и регионите в рамките на държавите в ЕС. В момента по тази програма са насочени над 300 млд. евро – средства, които ще допринесат за развитието на регионите, посочи Христов.

Лидерът на Обединени земеделци и демократи коментира и състоянието на сектор земеделие у нас: „Незавидното му състояние се дължи изцяло на ощетяващия договор, който другарката Кунева подписа, договор чрез който бяха унищожени секторите животновъдство, овощарство и зеленчукопроизводство“, припомни земеделецът и допълни, че за разлика от нас в същите преговори Румъния, успя да договори субсидии за всички тези подотрасли. „Вината на Кунева е голяма – тя можеше да договори значително по-добри квоти и субсидии, но благодарение на пълната си некомпетентност и незаинтересованост, не го направи“.

Гласувайте с № 9 на европейските избори за СИНЬО ЕДИНСТВО призова Христов:  „В България израсна ново поколение с добра политическа култура, което ще изпрати достойни представители в ЕП, които ще работят за България. Не трябва да допуснем там да отидат популисти, евроскептици и представители на пронацистки и леви екстремистки партии“.