неделя, 9 март 2014 г.

СИНЬО ЕДИНСТВО, ЕВЕТ, Обединени земеделци и демократи полагат основите на единна дясна партия

Гражданско сдружение „Обединени земеделци и демократи“, Гражданско сдружение „Европейска визия за етническа толерантност“ и ПП СИНЬО ЕДИНСТВО подписаха платформа за създаване на единна дясна партия. Целта на платформата е да обедини десните хора в страната, а не партийни лидери и елити.

Обединението ще се яви на изборите за Европейски парламент със собствена листа, в която ще бъдат включени представители от всички организации. Водачът и съставът на листата ще бъдат обявени до седмица.

Платформата е отворена за присъединяващи се организации, които споделят целите, каузата, визията, принципите и механизмите, разписани в нея. Тя ще функционира като единен политически субект с Политически съвет, в който влизат по трима представители от организация. Съветът взима политическите решения и е натоварен с отговорността да реализира сливането на структурите в единна партия след европейските избори.
                                                                                     
Платформата предлага нов модел на отворена политическа структура, в която организациите участват равнопоставено – без квоти, без нагласени мнозинства и взимат решенията си с консенсус.

„Отказваме се от партийната си идентичност, гледаме в една посока и имаме една цел, която е по-голяма от всеки един от нас. Вярваме, че ще убедим в това демократично мислещите десни хора. Наш опонент са всички политически партии, които обслужват подмяната, включително тези, които са окупирали дясното политическо пространство в момента. Партиите от статуквото обслужват задкулисието и олигархията. Те разрушиха институциите, държавността и откровено си купиха парламент“, каза председателят на ПП СИНЬО ЕДИНСТВО Христо Панчугов.

Моньо Христов, председател на Гражданско сдружение „Обединени земеделци и демократи“, заяви: „За нас е важно, чрез тази платформа да възвърнем нормалната политическа действителност в страната и да дадем възможност на свободните демократично мислещи хора да намерят своята алтернатива. Обръщаме се към всички вас - достойните, активните и предприемчивите – да бъдем двигателят на този процес и да възстановим България в Европа“.

„Гражданско сдружение Европейска визия за етническа толерантност е създадена с цел да превърне нормалните човешки потребности в реални публични политики, нещо което не се случи през последните 15 години, особено в регионите със смесено население в страната“, каза Ергин Емин председател на ГС „ЕВЕТ“. Той допълни „Затова ние подкрепяме безрезервно платформата за създаване на единна дясна партия като средство за постигане на нашата обща кауза“.