неделя, 2 март 2014 г.

Надежда Нейнски: Демократичният свят няма да приеме имперски претенции към независима и суверенна Украйна



Липсата на ясна и категорична позиция няма да направи чест на България

Г-жа Надежда Нейнски е на пряката ни линия сега. Бивш външен министър, евродепутат. Добро утро. Пътят оттук-нататък. Има ли път към преговори или вероятността да се стигне до напрежение, вкл. и военно вече, е по-сериозна според Вас?
Международната общност продължава да търси път за разрешение на кризата през преговори, вкл. през ООН, тази нощ със заседанието на Съвета за сигурност. Това, което всички напомнят, е Меморандума от Будапеща от 1994 г., когато Русия, заедно с Великобритания и САЩ станаха гаранти за суверенността на Украйна. Това е едно споразумение, което са напомня на Русия от дипломатите и международната общност и се упреква Русия, че го нарушава. Все още се водят дипломатически разговори и се търси дипломатически път за излизане от украинската криза.
 
Има път назад според Вас?
Във всички случаи от украинската криза няма да има победители. И ако Русия смята, че чрез бойни действия или интервенция в Крим, ще успее да постигне някакви успехи или влияние както в Украйна, така и в международната демократична общност, съм убедена че се лъже. Защото светът вече е много различен и на практика заявката на имперски претенции по отношение на независима и суверенна Украйна е нещо, което няма да бъде прието от демократичния свят.

Каква трябва да бъде българската реакция? Имаме вече и анонс от страна на президента Плевнелиев, който казва, че ако се наложи, ще свика и Консултативния съвет по национална сигурност. Трябва ли да бъде свикан такъв и въобще какви са българските измерения на този конфликт?
България трябва да има своя прочит на ситуацията в Украйна не само защото има бесарабски българи там, хора, които говорят български език, но и защото България като част от демократичната общност и част от ЕС не може да е индиферентна към това грубо нарушаване на суверенитета на една държава, каквато е Украйна. България трябва да бъде много ясна и категорична и да участва в търсенето на дипломатическо решение в Украйна. Смятам, че, както винаги, най-важното нещо в момента е ясната и категорична българска позиция, а не снишаването и очакването някак си да се разминат нещата и без нас.
От само себе си.

Липсата на позиция няма да направи чест на България.
Интервю за „Събуди се“, Нова телевизия