петък, 31 май 2013 г.

Председателят на Синьо единство Христо Панчугов: Правителството може да стане заложник на националистическа сила

Изминалите две седмици показаха нежеланието на парламентарно представените политически сили да признаят, че нямат нито силите, нито волята, нито идеите, които са нужни, за да управляват държавата в ситуацията, в която се намира. 

Лидерите на партиите не излязоха да покажат ясно, че поемат отговорността за хората, които представляват, и за усилията, които са нужни за изход от ситуацията, заяви пред "Хоризонт" председателят на ПП Синьо единство - политологът Христо Панчугов:

Ключовият въпрос сега е не дали ще се намери човекът, който да успее да балансира между различните интереси в рамките на този парламент, а кои са интересите. Много сериозен риск е водената политика да стане заложник на една националистическа политическа сила.


Новото правителство ще трябва да договаря непрекъснато всяко политическо решение и ще дойде момент, когато това извиване на ръце ще се случи задкулисно, вместо в парламентарната зала. Втората голяма заплаха е някоя от политическите сили, които сега се крият зад експертността, да реши, че е дошъл моментът да се мине към предсрочни избори, защото това е тактически изгодно за нея. Тогава наистина ще се стигне до политическа и институционална криза, смята Панчугов.