сряда, 5 юни 2013 г.

Бившият син депутат Димо Гяуров: Цветанов отдавна е доказал, че е правно неграмотен

- Г-н Гяуров, каква е вашата прогноза - ще влезе ли бившият вътрешен министър Цветан Цветанов зад решетките заради незаконните подслушвания?

- Убеден съм, че Цветанов каквото и да е вършил, го е правил със знанието на Борисов, формално обаче отговорността за незаконните подслушвания не е на бившия премиер. Дори не е само на служители на МВР, пряко осъществили подслушването. Законът предписва министърът на вътрешните работи да създаде организация за контрол върху прилагането на специалните разузнавателни средства. Бездействието му е престъпление. За да има обаче осъдителна присъда, сега прокуратурата задължително трябва да докаже връзка между това бездействие и реално извършено незаконно подслушване. Защото, за да има "допустителство", трябва да се докаже престъпление, извършело от подчинен. Отделно от този случай още преди две години публично заявих, че Цветанов наруши закона, като прочете СРС-тата за медиците от Горна Оряховица. Тогава прокуратурата го покри. Необходимо е главният прокурор задължително да разпореди преглед и на този казус.

- Но Цветанов очевидно не вярва, че е възможно да му се случи такова нещо. факт е, че въпреки уверенията как незабавно ще се откаже от имунитета си засега отлага да го направи.

- За няколко години той доказа, че е правно неграмотен и гледа на спазването на законността като на излишна демократична недомислица. Затова няма никакво значение какво вярва. Прокуратурата задължително трябва да постигне успех с разследването, а после да го защити и в съдебната зала, защото българските граждани имат болезнена нужда от справедливост. Цялото общество се изправи на изборите срещу ГЕРБ тъкмо заради тази наглост, арогантност и самозабравяне. А наказването на арогантността не е реваншизъм. Но както казах, топката е в полето на прокуратурата. Дано не станем свидетели на поредна прокурорска излагация.

- Каква е вашата прогноза за ГЕРБ като опозиция?

- Няма да е по-различна от съдбата на НДСВ. Очаквам центробежните сипи вътре в партията да се засилват, постепенно да започне разпад и да се стигне до дефрагментиране. Особено ако ГЕРБ продължава да не действа адекватно като сериозна парламентарна опозиция. Засега парламентарната група изглежда като натикана в ъгъла, изпаднала в глуха защита.

- Очаквате ли нови предсрочни избори?

- Никой от действащите на терена играчи не иска нови избори. Включително ГЕРБ, макар да говорят обратното. Защото всички се опасяват, че резултатът няма да е много по-различен от вече получения, а е възможно да е и по-лош.

- Изненадаха ли ви протестите срещу кабинета "Орешарски"? Ще имат ли някакви последствия?

- Ако имате предвид шоуто "Янев - Симеонов" онзи ден, това не бяха сериозни протести. Недоволството обаче ще е неизбежно, ако този кабинет, който дойде с претенция за експертност, не предприеме спешни антикризисни мерки. Вече се видя, че правителството е по-скоро партийно, отколкото експертно, което го лишава от основния му бонус. Оттук нататък само от решителността му зависи дали ще прескочи успешно зимата. А това ще определи и бъдещето му. Засега сме свидетели на програмни намерения, а не на ясна, цялостна реформаторска програма. Така няма да го бъде дълго. А ако действа разумно и ако предотврати улични протести, кабинетът може да изкара пълен мандат. Защото при това съотношение на силите в парламента няма кой да го свали освен улицата.

- Жизнеспособен ли ще е 42-рият парламент?

- Не вярвам да има нормален десен човек, който да харесва резултата от изборите и съотношението на силите в парламента. Там я няма истинската десница, няма кой да представи и да защити интереса на дясномислещите хора. А животът на това НС зависи от множество субективни фактори. Основният обаче са успехите или грешките на фактическата коалиция между БСП и ДПС под ескорта на "Атака".

- Нима ГЕРБ не е дясна политическа сила? Член е на ЕНП.

- Не. По моите разбирания за дясно и ляво ГЕРБ не е дясна партия. Не само защото генезисът й е милиционерско-комунистически, но и защото изтеклият техен мандат беше характерен с популизъм и левичарство. Не бяха изпълнени обещанията от предизборната програма за десни реформи, практически не беше реформиран нито един обществен сектор.

- Имате ли обяснение защо традиционната десница позволи с такава лекота да бъде изместена?

- Основната причина е неадекватната политика на последните няколко ръководства на СДС, които допуснаха партията да започне да обслужва единствено интереса на националното и местните си ръководства. Запуши се притокът на нови и кадърни членове, допусна се създаването на гнила партокрация, която в голямата си част се продаде на ГЕРБ и изпълни заръката за унищожаването на Синята коалиция. А това беше печеливш проект, който, ако беше запазен, сега щеше да има 25 свои депутати в НС.
Ръководството на ДСБ пък не можа да оцени предизборната ситуация и горделиво отритна "Синьо единство", глупаво вярвайки, че могат и без нас и ще прескочат бариерата сами. Неграмотен политически анализ, болен егоизъм и очакван резултат.

- Не отчитате ли като грешка, че не се възползвахте и не влязохте във властта през 2009 г., когато ви подадоха ръка? Можеше да коригирате ГЕРБ, пък и да утвърдите себе си.

- Тъкмо обратното - Синята коалиция подаде ръка, която бе отхвърлена. Спомнете си, че при съставянето на кабинета ГЕРБ предложи меморандум, с който заяви, че ще управлява единствено самостоятелно и без съобразяване с която и да било политическа сила, а от нас се очаква единствено безусловна и безрезервна подкрепа за правителство на малцинството. Тогава чрез нарочна декларация обявихме, че ще подкрепяме конкретни действия и политики, по отношение на които програмите и вижданията ни съвпадат. ГЕРБ обаче постепенно се отдалечи от собствената си предизборна програма и от десните ценности. Правеше се напълно сбъркана здравна, социална и финансова политика. Не се случиха никакви сериозни реформи, а вместо това държавата се върна към милиционерщината и беззаконието. Ресурсът на МВР се пренасочи от борбата с престъпността към политическия противник. Можеше ли да подкрепяме това? Предупреждавахме и се опитвахме да помагаме. Я си спомнете кога още свалихме доверието си от Цветанов...

- Какво е бъдещето пред десницата? Ще се случи ли тази бъдеща дясна формация, за "бабуването" на която има толкова много кандидати?

- Да, доста са партиите и "лидерите" с претенции за обединители. Повечето обаче търсят в това начин да излъжат избирателите и на принципа "пременил се Илия - пак в тия" магически да се самосъхранят и да възкръснат от пепелта. Тези "водачи" виждат обединяването точно чрез механично събиране на остатъци и подреждането им в своя полза. Не могат да се обединяват абревиатури. Повече не. Обединяват се хора. На база на общи принципи и ценности и на база доказаното им отстояване през годините. А това последното изисква поставяне и на разграничителни линии. Нямат място в тази общност провалени и некадърни политици. Нямат място предателите, които заради няколкото сребърника, подхвърлени от ГЕРБ, унищожиха Синята коалиция. Тогава ще се постигне действително общност от съмишленици с обща кауза.