петък, 14 юни 2013 г.

Изборът на Пеевски за шеф на ДАНС е показно унижение на институциите в България

Позиция на Националното ръководство на СИНЬО ЕДИНСТВО

Изборът на Делян Пеевски за шеф на ДАНС е показно унижение на институциите в България. Този избор на мнозинството БСП-ДПС в Народното събрание превръща държавата и българските граждани в заложници на безпрецедентна война между политически групировки и олигархични кръгове. Това залага на карта авторитета на българските служби. Заплашва те да бъдат използвани за прокарване на икономически интереси, разчистване на лични сметки и контрол върху живота на гражданите.

Това бе заложено в начина, по който бяха приети промените в Закона за ДАНС -  на бързо, на тъмно и без обществено обсъждане по тема, която касае институцията с едни от най-широките правомощия в държавата. Видно е, че БСП и ДПС продължават непрозрачните практики на управление, добре познати ни от мандата на ГЕРБ.

Изборът на Пеевски е доказателство за ярката безпомощност на премиера Пламен Орешарски да изгради около себе си екип от уважавани експерти. Министър-председателят е сведен до подизпълнител на политически поръчки от централите на БСП и ДПС и трябва незабавно да подаде оставка заедно с целия си „експертен” кабинет.

Призоваваме президента Плевнелиев да гарантира националната сигурност на страната и съхраняване на авторитета на българските институции, като заеме ясна позиция в рамките на Консултативния съвет за национална сигурност.