неделя, 30 юни 2013 г.

Започват преговори за обединяване на дясното в единна дясна партия

България има нужда от силна десница и единственият начин да я получи е създаването на единна дясна партия.

Това заяви лидерът на „Синьо единство" Христо Панчугов, който бе категоричен, че подготвеният нов реформаторски блок минава задължително през създаването на нова сила, а не през коалиционна форма.

В „Синьо единство" вече са готови с преговорен екип и още утре стартират разговори с ДСБ, Движение „България на гражданите", Народна партия "Свобода и достойнство" (НПСД) на Касим Дал и Зелените.

На този етап това са политическите сили, които са се обединили около краткосрочната цел, а именно сваляне на правителството, обясни Панчугов, като направи разграничение що се отнася до преговорите с дългосрочната цел, а именно създаването на единна дясна сила.

Всяка една от партиите вдясно трябва сама да намери в себе си отговор защо до този момент това обединение не е било възможно, какъв път е извървян, какво се е променило и дали искат да се включат", коментира Панчугов, като бе категоричен, че няма претенции да посочва кой е десен в България.

Позицията на „Синьо единство" е, че дискусиите трябва да са публични, за да могат гражданите сами да съставят своето мнение.

Бившите кадри на СДС обясниха, че ако на своята конференция след няколко дни това СДС избере ново ръководство, което има ясна идея, че десницата трябва да бъде обединена, те със сигурност ще се включват в преговорите. „Цялото сегашно ръководство беше в основата на една съсипваща десницата политика", категоричен бе Панчугов, като припомни подкрепата към ГЕРБ и създаването на коалиции, които да разделят десните избиратели.

Относно протестите, на които Панчугов редовно участва, лидерът на „Синьо единство" изрази своята увереност, че най-важната задача е протестът да роди алтернатива. Ние сме хора от протестите, сблъсъкът е ценностен, чисто морален, разговаряме ежедневно с хората и целта ни е да се обединим около програма, която да скъса с олигархичния модел, посочи той.