вторник, 16 декември 2014 г.

Надежда Нейнски: Политическото доверие ще ни вкара в Шенген

Техническата подготовка е само едната част от проблема, смята Надежда Нейнски
Шенген ще падне, ако България получи политическо доверие. Техническата подготовка е едната част на проблема. Ние трябва да надградим над нея, коментира в студиото на "Добро утро, България!" по TV7 бившият евродепутат и бивш министър на външните работи Надежда Нейнски.

Способността ни да бъдем част от изработването на общи решения в Европейския съюз и да предоставим доказателства по отношение на правосъдие, вътрешен ред и опазване на границите ще бъде онова натрупване, което ще доведе реално до влизането ни в Шенген, подчерта тя и добави, че трябва да докажем, че сме пълноправни партньори в ЕС.

България може да получи гаранции за своята енергийна сигурност само като част от европейската енергийна сигурност. По отношение на Южен поток ние не правим услуга на ЕС, ние правим услуга на себе си, каза Нейнски. Тя не изрази оптимизъм по отношение на предстоящия доклад на ЕК. Всички очакваме с нетърпение какво ще случи сегашното правителство. Защото то влезе с много сериозна заявка за реформаторство и ще видим какви ще бъдат реформите. Засега има доста неубедителни неща по отношение на ключовите реформи, каза Нейнски и посочи за пример социалната реформа. „Отново се говори, че Брюксел ни налага, че Брюксел изисква от нас, че ни натиска за някакви реформи. Това са ангажименти и стъпки, които България поема и които би трябвало да бъдат разчетени и съобразени, а не в последния момент да се правят преговори със синдикатите и да си направи стъпка назад. Тук веднага се повдига въпросът къде са работодателите и защо нямаше срещи както със синдикатите, така и с работодателите. Едно такова смело решение трябва да се съгласува в тристранния съвет“, категорична бе Нейнски.

По отношение на съдебната реформа Нейнски разчете като лош сигнал разноговоренето между Кунева и Радан Кънев. „Дори и в политическата сила, която влезе в парламента с голямата заявка за съдебна реформа- РБ, има сериозни разминавания по отношение на това как ще бъде проведена съдебната реформа. Няма нужда да цитирам отделни политици от РБ. Има разнопосочни сигнали. Не знам дали хората, които са в правителството, си дават сметка с какво огромно очакване са натоварени“, каза Нейнски и добави: „За мен присъствието на Патриотичния фронт в правителството е компромис, който е необоснован. Не приемам аргументите на РБ, че това е, за да се елиминира ДПС от властта, защото не съм сигурна, че влиянието на ДПС в това правителство отсъства. Неслучайно и лидерът на ЕНП Джоузеф Дол много ясно и категорично заяви, че на подобно партньорство с националистически партии в Европа не се гледа с добро око“, подчерта Нейнски.

На въпрос ще се превърне ли РБ в единна партия бившият външен министър каза: „Моята позиция по въпроса с единната традиционна десница е известна. Аз наричам традиционната десница онази част, която проведе десните реформи в България. РБ е сложна конструкция, в която няма само десни партии. Това беше и част от моя дебат с бившите ми колеги от РБ. Аз им казах ясно, че в сегашната политическа ситуация най-важното е да имаш идентичност, да имаш лице. Защото само идентичността дава възможност за реална подкрепа за конкретни реформи. И както се вижда в момента, включително и в правителството, разнобоят минава точно по тази линия- между либералното и консервативното, дясното. Смятам, че традиционната десница в България трябва да се окрупни в единна партия. Това е моята теза. Винаги е била. И то не заради някакъв каприз или претенции за оригиналност, а просто защото опитът през последните близо 15 години показва, че една сложна коалиция - особено сега вече и с недесни партии винаги създава сътресения и конфликти и то в ключовите моменти. А хората искат стабилност, предсказуемост и възможност да разчитат на действията на десницата оттук-нататък. Темата с оглавяването на единната дясна партия винаги се явява като ябълката на раздора. Оглавяването трябва да премине през вот на доверие за различните й лидери. Няма как да бъде назначен за лидер някой, той трябва да бъде избран по силата на общата воля. Но РБ не е единна дясна формация, затова не виждам и възможност той да се превърне в единна дясна партия“, категорична бе Нейнски.