събота, 6 декември 2014 г.

Етническата толерантност - жертва на политическа сделка



СИНЬО ЕДИНСТВО с тревога отбелязва, че маргинализирането на групи от българското общество и умишленото противопоставяне на етническа основа явно ще продължи и в рамките на този парламент. Съзнателната политика на задоволяване на нездрави електорални желания става с осъзната подкрепа и претенция за реформаторска и демократична политика. Този път сделката по назначението на кадри на Патриотичния фронт на властови позиции и падането на новините на турски език от ефира на БНТ 1 беше наречена "баланс" в името на политическата стабилност.

Във връзка с това, насочено срещу нормалните демократични устои на държавата политика, решение СИНЬО ЕДИНСТВО би искало да напомни, че през 1999 г. правителството на ОДС подписа Рамковата конвенция за защита правата на малцинствата, която ние категорично подкрепяме. Остро се противопоставяме на използването, за пореден път, на новините на турски език като оправдание за насаждане на етническо напрежение и ксенофобия в българското общество. Намесата на политическите партии в програмната схема на българската национална телевизия е неприемливо и показва абсолютно незачитане на българското законодателство и независимостта медиите. Бихме искали да предупредим, че:


  • Това решение е плод на политически шантаж и продължава политиката на популистко и неевропейско поведение, в опит да се завоалира безсилието на държавата да гарантира основните човешки права.
  • Не е възможна политическа стабилност, когато представата за политически компромис се изразява в отстъпление от принципите на демократичното управление, в името на политическата сделка.
  • Проблемът не е в отстояването на едно нормално европейско демократично право, а в неспособността и нежеланието на правителствата, които управляват държавата от 2001 г. до днес да регулират прекомерната политическа власт на ДПС, която узурпира електората си. В умишленото нагнетяване на етническо напрежение, от което еднаква полза имат ДПС, които се консолидират срещу „българския враг“, Атака и Патриотичния фронт, които засилват езика на омразата и призивите за насилие и агресия, БСП, които се еманципират от бившите си коалиционни партньори в управлението, ГЕРБ, които заемат удобната позиция на балканския патриотар и РБ, които се крият зад мъглява позиция и политическо брокерство.
Предупреждаваме, че това е само началото на една постоянна спирала от политически сделки и шантаж, които не просто няма да изпълнят претенцията за реформаторско управление и политическа стабилност, но и ще задълбочат кризата на доверие, която е в основата на политическата криза в България. Тенденция, на която ние винаги ще се противопоставяме.