четвъртък, 10 юли 2014 г.

д-р ВАНЬО ШАРКОВ: КОЙ ЩЕ АКТУАЛИЗИРА НАЙ-ПОСЛЕ БЮДЖЕТА НА НЗОК?

„Любимият“ Министерски съвет и днес не е разгледал и внесъл в още „по-любимия“ парламент актуализация на бюджета на НЗОК. Иначе политическите партии имат консенсус по необходимостта от подобно действие, което би означавало, че нещата следва да се случат бързо и лесно. Още повече, че скоро ще има отново предизборна кампания и всички ще обясняват колко са загрижени за здравето на българските граждани. Вместо това обаче те не престават да се надпреварват предимно в обвинения помежду си кой е по-виновен за тежката криза.
Воюват обаче и институциите, което е по-страшно. Значи касата е внесла отчет за дефицитите по пера, но според министерството данните не били съвсем конкретни. Значи ли това, че някой пак не си е свършил работата и каква вина за това имат пациентите или лекарите. Нещо май се опитват да объркат съвсем нещата, за да не може следващия кабинет да направи каквато и да е реформа. Или пак да се оправдава с некадърността на предишните. Този филм го гледаме вече години наред и резултата дори сме го виждали.

Пак според министерството, касата трябвало да предложи и мерки как сама да ограничи дефицита със собствени средства. Ами тя ако можеше да го направи, защо да иска актуализация на бюджета и поради какви причини не го е направила до сега. Пак някои си тупкат топката, докато окончателно им свърши мандата и после-хоп, горещия картоф в ръцете на следващия. Докато се разберат какви са конкретните цифри на дефицитиге по пера, дали са 328 или 491 милиона, колко от тях ще си осигури касата, колко ще дойдат от преизпълнение на събраните здравни вноски и ей го - служебния кабинет, без парламент и до тук с консенсуса на партиите.
През 2010 година предният парламент с небивало единодушие прие поправка в закона с която задължи държавата от началото на 2013 година да осигурява всички деца /а това са над милион и триста хиляди български граждани/ на 8%, а не на 4%, както е сега. Разбира се в последния момент или в края на 2012 година с усилията на Дянков приетата поправка бе отменена. Но за нея преди това бяха гласували БСП, ГЕРБ и ДПС, и защо за повече от година не я направиха действаща нямат логично обяснение. Ето откъде могат да дойдат допълнителни средства, но явно за някои хора в парламента има по-важни неща от здравето.
Някак си искат да ни убедят, че народните представители чакат с нетърпение министерски съвет да внесе актуализацията, за да я гледат в комисиите, после в зала за първо четене, после пак в комисиите и пак в зала за второ четене. Интересно е защо някой от депутатите, или някоя от парламентарните групи не я внесе тази пуста актуализация, че нито време нито нерви останаха. То и лекари толкова останаха....
Затова:
-Внесете най-после законопроект за актуализация на бюджета на НЗОК! Няма значение кой ще го направи-депутати, групи или МС, просто си свършете работата.
-Върнете промяната в закона за здравното осигуряване и направете държавата солидарен участник в системата, като плаща пълният размер на здравните вноски на децата.
-Плащайте всички събрани пари от здравните осигуровки за здравеопазване и не повтаряйте едни и същи числа във всеки бюджет, които после се хвалите как преизпълнявате.
Поне това направете и то спешно!

източник: http://www.credoweb.bg/