сряда, 23 юли 2014 г.

Синята коалиция беше единствената, която не подкрепи преизбирането на Искров


В предаването "Още от деня" по БНТ Надежда Нейнски припомни, че Синята коалиция бе единствената политическа сила в миналия парламент, която не подкрепи преизбирането на управителя на БНБ Иван Искров за втори мандат. Нейнски припомни, че той бе преизбран с гласовете на сегашното статукво - ГЕРБ, БСП и ДПС.

СИНЬО ЕДИНСТВО се създаде не за да бъде поредната партия, а да се опита да катализира процеси на окрупняването на десницата, подчерта още Надежда Нейнски. Наченки на този процес виждам в дебата за десницата в Реформаторския блок, а има и процеси извън Реформаторския блок, в които десни политици търсят начини за консолидация, поясни Нейнски. Тя припомни, че са изгонили от Реформаторския блок Синьо единство, защото са повдигнали темата за десницата. Тогава ни казаха: “Реформаторският блок не е десен, тук има и центристи” и се отдаде предпочитанието на центристката тенданция. Надежда Нейнски, която е и бивш лидер на СДС, подчерта, че са готови винаги на преговори за окрупняване на десницата.

Бившият външен министър коментира и темата за българския кандидат за еврокомисар в Комисията Юнкер. Кандидатите, разбира се, че имат значение, но голямата тема е къде може България реално да допринесе за процеса на реформиране на ЕС и това е тема на много сериозен дебат, категорична беше бившият външен министър и евродепутат. България първо трябва да види какъв ресор ще получи и след това да посочи имена на кандидати, заяви Надежда Нейнски.