събота, 26 юли 2014 г.

Служебното правителство да извади на светло договора за „Южен поток“


ПОЗИЦИЯ НА НАЦИОНАЛНОТО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО НА ПП СИНЬО ЕДИНСТВО

Кабинетът Орешарски подкопа трайно доверието в политическите процеси, допринесе за разрушаване на авторитета на институциите в България и принципите на демократичното управление.

На този фон са нужни не просто поредните избори, които да възпроизведат статуквото чрез нова политическа сделка –само че в различна  конфигурация, а цялостно отрезвяване на политическата класа в България. Нужно е тя да демонстрира базова почтеност и воля за кардинална промяна.

Тази промяна следва да започне незабавно, още от служебното правителство. То трябва да демонстрира коренно различен политически модел и да даде пример с ясни и безкомпромисни действия. Трябва да върне доверието на българските граждани в смисъла на демокрацията, европейския път на България и политическия процес изобщо.
Затова ПП СИНЬО ЕДИНСТВО настоява служебното правителство да предприеме незабавно знаково действие по осветляване на договора за газопровода Южен поток и съпътстващите го документи.

Кабинетът Орешарски започна строежа на Южен поток в разрез с европейското законодателство и в остър конфликт с ЕК, демонстрирайки тежки зависимости и поети очевидно необратими ангажименти към Русия на фона на усложнената геополитическа ситуация в Украйна. България затвърди имиджа си на „троянски кон“ на Русия в ЕС, а страната ни е заплашена от санкции заради нарушени европейски процедури във връзка със строежа на газопровода.

Настояваме президентът Росен Плевнелиев да се превърне в гарант на процеса по връщане на България на пътя на европейския политически и цивилизационен избор чрез публичното огласяване на всички параметри по договора на Южен поток.
Напомняне, че Южен поток е замразен от ЕК, а по отношение на България газопроводът задълбочава и без това тоталната енергийна зависимост на страната ни от един-единствен източник- Русия.

Българските граждани, които дни наред протестираха по улиците на София срещу задкулисието в политиката, днес имат правото да знаят цялата истина за Южен поток.
Недоумение буди както искането на президента  за извънредни правомощия на служебния кабинет,  така и твърдението му: „Правните норми са важни, но не единствени. Необходимо е отговорно поведение“.

ПП СИНЬО ЕДИНСТВО пита:

-          Отговорно ли е държавният глава да подкрепя антиконституционна хипотеза, създавайки прецедент с искане за неправомерно големи права на един служебен кабинет, лишен от контрола на легитимно избрана институция, каквато е НС?
-          Не носи ли подуправителят на БНБ Калин Христов солидарна вина с управителя Иван Искров за кризата около КТБ?
-          За какви конкретни преговори и договори президентът иска извънредни права на служебния кабинет?  Влизат ли в това число договора за Южен поток и строежа на 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй от Уестингхаус?
-          Какви конкретни нови заеми се визират, от кои международни финансови институции и с каква цел?

За ПП СИНЬО ЕДИНСТВО парламентарната демокрация е безалтернативна и всякакви опити за концентрация на абсолютна власт са опасен прецедент и  заплаха за фундамента на демокрацията.