събота, 10 януари 2015 г.

Надежда Нейнски: Героите на 10 януари 1997 са хората по площадите, които поискаха промяната

10 ноември беше един дворцов преврат. За разлика от 10 януари, когато хората казаха, че не искат, че няма да живеят по този начин. И де се твърди, че протестите през 1997 г. са били манипулирани от службите, е подценяване на вота на хората, които искаха нещо да се случи. Това заяви пред „Тази събота“ Надежда Нейнски.

«Такова недоволство не може да бъде спряно. Те бяха стотици хиляди - не само в София, но в цяла България. Никога няма да забравя този страхотен поток от хора. Бяха изключителни студове, и въпреки това хората бяха навън, по балконите и прозорците на сградите“, заяви бившата синя активистка.

Според нея има спекулация, че Иван Костов и Николай Добрев са се договорили и че са постигнали тайно споразумение: «Ще ви кажа само едно. Тогава имаше огромен натиск да бъде направено коалиционно правителство ОДС - БСП. И самият факт, че ние не направихме компромис и коалиционно правителство със социалистите, показва, че не е имало никакви договорености. Това означаваше да предадем хората, които бяха излезли на улицата“.

«Ние се противопоставихме на статуквото, затова ОДС спечели 52% от доверието на хората - нещо, което нито една партия не е постигала до сега“, заяви Нейнски.
"Що се отнася до ГЕРБ, за да имат те успехи на следващите местни избори, трябва да създадат десен блок. Подчертавам – десен, не смесен“.

Аз съм част от поколението и от едно правителство, което не направи компромиси със себе си. Ето затова не съм съгласна да се правят коалиции и компромиси с политически фигури с разнородна биография. Нямам доверие на този тип хора. Това ни раздели и с реформаторите - те искаха да направят всякакви компромиси, ние- не. РБ носи тежка отговорност за това, че вкара Патриотичния фронт във властта, заяви Надежда Нейнски.