четвъртък, 15 януари 2015 г.

Надежда Нейнски: Имаше нещо унизително днес в нашето поведение

В нашето поведение в контекста на днешната визита има нещо унизително, каза Надежда Нейнски в предаването "Още от деня" на БНТ. Тя коментира заедно с бившия външен министър Кристиан Вигенин посещението в София на американския държавен секретар Джон Кери. 

"В крайна сметка България е световна столица със или без тези визити. Това, че те не са толкова чести, не означава, че сме периферия, посочи тя.


По думите й, нормално е да водим партньорски разговори. "Интересите ни трябва да бъдат вписани в геополитическите стратегии, те са част от битката с тероризма, те са в диверсификацията на енергийните източници и в битката с корупцията. Партньорите идват тук, за да ни покажат общи модели, добави тя.

"Това не е търговия, това е партньорство", подчерта още Нейнски. И каза, че падането на визите не е услуга, която ще получим заради едно или друго наше поведение.

Според нея, няма нищо чудно, че притокът на инвестиции зависи от това, дали в България има корупция, или не. "Американската страна е особено чувствителна по отношение на сигурността. Това, че в България е арестуван приближен на терористите от Франция, говори, че страната ни може да е слабо звено", убедена е Нейнски. "Проблем за България най-вече са нелегалните емигранти", посочи още тя.