понеделник, 2 март 2015 г.

Непоносимостта към оспорване на режима направи възможно убийството на Немцов

Едва ли може да се говори за пряка намеса на президента Путин в убийството на Борис Немцов, но атмосферата на непоносимост към чуждото мнение в Русия е това, което прави възможни подобни неща, коментира бившият външен министър Надежда Нейнски. Според нея е рано да се каже как случилото се ще се отрази на страната и на опозицията.

”Това ще бъде един дълъг процес на преодоляване и на страха, защото в крайна сметка репресивният апарат е нещо, на което много трудно и много малко хора имат куража да се противопоставят.

Но аз определено вярвам, че Русия не е случайна държава и че в нея има много будна и много силна интелигенция, която рано или късно ще се консолидира и ще се превърне във водач на своя народ”, каза Нейнски пред БНР.

Надежда Нейнски коментира и думите на Радан Кънев от Реформаторския блок, според когото незабавно трябва да бъдат предприети действия за укрепване на службите за сигурност, тъй като България е страна в риск.

"Самата аз си спомням преди години, когато като министър бях поканена на посещение в Русия и заради политиката на нашето правителство тогава, която беше силно прозападна, насочена към стремежа на България за членство в НАТО и ЕС, аз си спомням, че самолетът тогава наказателно беше държан във въздуха, така че подобни назидателни акции, аз самата съм била обект на такава и знам какво означава. В този смисъл тази опасност по никакъв начин не е преминала. Напротив, бих казала, с влошаването на ситуацията и с последните събития около кризата в Украйна, тази опасност става много по-видима”, каза Нейнски.

Тя посочи, че отношението на България към ”Русия, страната Русия, народа и културата, разбира се, че трябва да бъде позитивно”.

”Но отношението към това, което се случва политически в Русия и към режима в страната, няма как да бъде положително при положение, че се извършват политически убийства. В тази връзка смятам, че оценката за тези събития трябва да бъде абсолютно еднозначна, както и за събитията в Украйна. Няма как анексирането на Крим да бъде наречено с други думи извън на практика прекрояването на територии в 21-и век. Няма как нахлуването на руски паравоенни части в Украйна да бъде наречено по друг начин, освен агресия спрямо съседна държава. Тук не се изисква кой знае каква политическа култура, за да дадеш оценка на подобни събития”, каза още тя.

Нейнски каза още, че не очаква Русия да допусне международна намеса в разследването на убийството на Немцов.

”За тях това в голяма степен ще означава недоверие към обективността на разследването. Нещо, което и Путин и властта в Русия ще разграничи. Това личи и от начина, по който те реагираха на самото събитие. По-тревожното е атмосферата, която дава възможност в Русия да се извършват подобни политически разстрели. Споделям вижданията на мнозина, че едва ли може да се говори за пряка намеса на президента в едно такова убийство, обаче атмосферата, която е създадена на непоносимост към чуждото мнение, на агресия към онези, които си позволяват да оспорват властта на Кремъл, е онова, което прави възможни подобни убийства”, каза още тя.

Източник: Mediapool