събота, 3 октомври 2015 г.

Стефан Ганев: Плевенски общински фирми се обяздват и източват пред очите ни

Стефан Ганев, втори в листата на СИНЬО ЕДИНСТВО за общински съветници в Плевен участва в дебат за развитието на общината, организиран от предаването „Денят започва“ на БНТ. Той представи и водача на листата - д-р Цветан Костов, невролог, бивш управител на Окръжната болница, два пъти общински съветник, два пъти зам-кмет на община Плевен, депутат от Синята коалиция в 41-вото НС.

„Много е важно как ще бъде оформено мнозинството в Общинския съвет, което трябва да подкрепя предложенията на кмета. В Общинския съвет на Плевен са 41 общински съветници. За да мине, което и да е предложение на кмета, са му необходими 21 гласа. В досегашния мандат проф. Стойков имаше 14 гласа. Останалите трябва да дойдат от някъде“, това отбеляза Стефан Ганев и каза още: „Аз обещавам ние от СИНЬО ЕДИНСТВО да даваме подкрепа за разумните предложения, които са в интерес на гражданите на Плевен, не срещу постове или назначения, а срещу нищо. Просто срещу това да бъдем честни, да бъдем с нашия морал, който твърдя, че притежаваме“.


Стефан Ганев говори и за непрозрачното управление общинските фирми. „Има обяздване на общински фирми. Една общинска фирма бива обяздена от група хора, които я източват пред очите на цялото общество“, каза Ганев.

По повод битовата престъпност, сигурността на гражданите и ефективността на общинската полиция Стефан Ганев обърна внимание на факта, че МВР има най-големия бюджет в България. „Аз се питам обаче къде отиват тези средства, като всички сме свидетели на това как полицаите обикалят предприятия и фирми за най-елементарни консумативи. Повече от 7-8 години вече Общинският съвет на Плевен гласува всяка година определени средства за трите РПУ-та, които са на територията на плевенска община. И въпреки тези допълнителни средства гражданите на Плевен не се чувстват сигурни.“


Стефан Ганев критикува и ролята на държавата за липсата на финансова децентрализация на общините. „Непрекъснато се говори за нея, но тя не се случва. Когато този момент настъпи, тедва огава ще можем реално да искаме от нашите кметове да бъдат мениджъри. Защото сега бюджетът почти се спуска и в много малки рамки може да бъде коригиран от местния парламент и от кметската администрация“, уточни Ганев.