понеделник, 19 октомври 2015 г.

Костадин Шанков, МК „Пловдив утре“: Ще създадем общинска програма за партньорство между бизнеса и училищата

„Кандидатирам се, защото град Пловдив има нужда от цялостна промяна. Градът ни бе избран за столица на културата, но това, което се случва в общината – и като инфраструктура, и като цялостна политика -  не е достатъчно, за да се представим добре пред света“. Така зам-председателят на СИНЬО ЕДИНСТВО и кандидат за общински съветник от МК „Пловдив утре“ мотивира решението си да се включи в надпреварата за Общинския съвет в Пловдив.  Той участва в предизборен диспут по БНТ, където критикува даването на „ абсолютно безсмислени и необмислени концесии, както и липсата на такива на определени места“, което според него пречи на развитието на потенциала на града. Според представителя на коалиция „Пловдив утре“ причина за това е и липсата на комуникация в отделните звена в общината.

                                         
„Няма адекватност между образованието и нуждите на бизнеса в Пловдив. Никой не се вслушва в думата на бизнеса“, отбеляза още Костадин Шанков. Той припомни, че в МК „Пловдив утре“ освен двете партии – СИНЬО ЕДИНСТВО и Новото време- участва и  Бизнес експертен съвет, която е най-влиятелната  бизнес организацията на Пловдив. „Ние имаме сериозни експерти, които имат много добри решения на този проблем. Искаме да съществува пряка връзка между бизнеса и образованието, което означава да има образовани и квалифицирани млади специалисти, които веднага след завършването да си намират работа. Може да се обвърже образованието със стажове в дадени фирми, където тези хора после да остават да работят. Това е елементарно, в цяла Европа се прави. Може да се съдейства в това отношение и през общината чрез определени програми. И това е един от нашите ангажименти към избирателите“, каза Шанков.

Той засегна и темата с ромската интеграция в Пловдив, припомняйки, че в града има 50000 роми. „Не можем да интегрираме никой, който не поиска да бъде интегриран. Първоначално трябва да се вземат мерки за това как тези хора да поискат да бъдат част от нашето общество, а не да разчитат единствено и само на социални помощи“.  Шанков даде примера с няколко шивашки фирми, които са обучили жени от ромския етнос и сега тези жени работят пълноценно, качествено и  фирмите са доволни от тази своя инвестиция. Общината трябва да поощрява подобни инициативи на частния сектор, категоричен бе Шанков.

Според него показателен за проблемите в сферата на здравеопазването в Пловдив е случаят, в който става инцидент, човекът отива в един от спешните центрове в града и се оказва, че той не е дежурен този ден. „Това е пълен абсурд! Нали разбирате, че когато човек е болен, ранен или умира няма как да обикаля града в търсене на дежурния спешен център! Трябва да има лесна и достъпна информация за гражданите. Трябва да заработи електронната община“, каза Шанков. Като два други основни проблема той назова закупуването на една и съща техника за всички болници, което е пример за нерационално изразходвани общински средства, както и липсата на обществен контрол върху харченето на парите за здравеопазване и непрозрачното назначение на директорите в общинските болници.