събота, 14 ноември 2015 г.

Днес ние сме парижани, защото сме европейци!

Днес ние изразяваме солидарността си с близките на жертвите на един безпрецедентен с жестокостта си терористичен акт в Европа. Днес нашите молитви са насочени към тези, чиито живот бе брутално отнет или променен завинаги в името на омразата, слепия гняв към различните и варварското презрение към цивилизацията.

Изключително тежко напомняне, че на инерцията, двойните стандарти и свенливата подозрителност, с които Европа се отнасяше към случващото се в Северна Африка и Средния Изток, е време да се сложи край. Бездействието и колебливостта при защитата на нашите ценности, както и несигурността, за удобство наречена толерантност, за съжаление получиха своя отговор.
Днес ние сме парижани, защото сме европейци!
Терористичните атаки в Париж са удар не просто срещу политиката на Франция в Близкия и Среден Изток, както се опитват да ни убедят. Атентатите в Париж бяха насочени срещу фундаменталните ценности на Европа, както и самите устои на цивилизационното живеене.
Този агресивен акт срещу устоите на цивилизацията ни трябва да получи решителен и категоричен отговор. Отговор, който трябва да защити европейските ценности и поради това, не може да бъде друг освен общ и европейски. Днес ние не може да позволим заплахата да ни раздели, изолира и промени до степен, която би означавала отстъпление от всичко, в което вярваме. Защото това би означавало, че тероризмът е победил. Но Европа не може да забрави. Европа не може да прости!
Днес повече от всякога ние стоим единни. Днес повече от всякога ние потвърждаваме, че страхът не може да управлява живота ни. Днес повече от всякога ние сме решени, да защитим това, в което вярваме.

Вечна памет на загиналите!