сряда, 2 декември 2015 г.

Една година нищоправене

Емил Йорданов, зам председател на СИНЬО ЕДИНСТВО

На седми ноември се навърши една година от гласуването на коалиционно правителство с министър-председател Бойко Борисов. Използваме този случай и дебатите по бюджета за следващата година за анализ на (не)видимите резултати.

Видимо расте държавната задлъжнялост, която е заложена и в следващия бюджет. По правило десните правителства не увеличават парите през данъци и кредити, а през ефективно управление на администрацията и подобряване на бизнес средата. Десните правителства предлагат реални политики, а не шум в пространството. Но само по правило. Този „десен“ премиер препоръча на кметовете да вдигат местните данъци ако искат пари.

Видимо реформата в образованието върви на зиг-заг – точно, както се движи мисълта на министър Танев.


Видимо почина свободата на словото. Премиерът видимо толерира медиите-бухалки и видимо е доволен от „четките“ в тях по отношение на светлата му личност.

Видимо вирее нищоправенето по ведомства. Чесане на езиците имахме при обсъждането на данъците „Градинка“ и “Уикенд“. „Реформирането“ на МВР не издържа и три дни; корупцията по високите етажи на властта за момента успешно пребори яловия Закон за борба с корупцията по високите етажи на властта, а „историческият компромис“ по отношение на съдебната реформа, щеше да предизвиква единствено смях, ако не навяваше тъга...

Видимо имаме шампион по нищоправене и нищоговорене и не, това не е премиерът Борисов. Това е министърът на здравеопазването Петър Москов. Човекът „точка, нов ред“ „облекчи“ здравната система като отривисто и с усмивка прехвърли плащанията към пациентите. Човекът „вредни храни“ несъмнено ще успее да вдигне цените на храните, които купуват най-бедните и така да завършат житейския си път здравословно – чрез глад. Останалите ще влизаме в болницата с пръстов отпечатък, но само ако успеем да се доредим, защото човекът „здравна реформа“ реши да намали болничните легла в София с 40%, защото нямаме нужда от 3 фризера, а от малък хладилник. Само ако не ядем сланина обаче .... за да не тежим на НЗОК.


Не си сипвайте ракия, сипете една студена вода. По-здравословно е.