четвъртък, 18 февруари 2016 г.

Меглена Кунева незабавно да напусне кабинета

Провали се опитът на правителството да потули и замъгли негативните оценки на мониторинговия доклад на ЕК в сектор "Правосъдие и вътрешни работи“. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер обяви, че Комисията е "готова да прекрати механизма за наблюдение върху правосъдието и вътрешните работи на Румъния, преди да направи това за България заради разликата в резултатите на двете страни".

Това не е просто поредното доказателство за провала на правителството, но и за това че принадлежността на страната ни към ЕС е единствената гаранция за сигурност и справедливост. Юнкер направи това, което докладът не може или не иска да направи - оценка на перспективите за истинска промяна в съдебната система и нейното отделяне от политико-криминалната мафия. Очевидно е, че ЕК прави рязко разграничение между Румъния, в която има истинска воля за налагане върховенството на закона, и България, в която реформата е просто пренареждане на влиянията в съдебната власт.

Персоналната отговорност за бъдещото неизбежно отделяне на България от Румъния по механизма за наблюдение на ЕК е на вицепремиера Меглена Кунева, която през последните 14 години бе част от три различни управления, заемайки постове, пряко касаещи пълноправното членство на България в ЕС, както и ресори, попадащи директно под мониторинга на ЕС - правосъдие, борба с корупцията, правов ред и влизане в Шенген. Меглена Кунева е вицепремиерът, под чийто надзор в това правителство трябваше да се случи ефективна съдебна реформа, която да бъде отразена в Мониторинговия механизъм. Вместо да понесе отговорност за невъзможността да прокара в парламента антикорупционното законодателство, изготвено под нейно ръководство, Меглена Кунева се „скри“ в Министерство на образованието. Затова СИНЬО ЕДИНСТВО настоява тя незабавно да напусне кабинета, а министър-председателят да формира кризисен щаб, чиято основна и единствена задача е да работа по проблемите посочени в Мониторинговия доклад на ЕК.

Нееднократно предупреждавахме, че това което бе наречено "исторически компромис" в съдебната реформа е подмяна на идеята за истинска промяна в България и е поредният опит за овладяване на съдебната власт. Налице е подмяната на обществените очаквания за възстановяване на държавността, отвоюването на институциите от мафията, независима съдебна система и смислено управление.

Неясни управленски приоритети, породени от хибридизацията на правителството с проруската АБВ в него, посредственост в управлението на ключови министерства, няколко актуализации на бюджета в посока увеличаване на държавния дълг, скандали с обществени поръчки и продължаване на практиката да се осигурява медиен и политически комфорт през парите за държавни поръчки, покриване на истината за КТБ (засега) и показните убийства допълват картината на институционалния разпад и безпомощността на това многолико управляващо мнозинство. Държавните и европейски средства се използват единствено и само като награда за политически услуги.

В СИНЬО ЕДИНСТВО сме убедени, че без радикални промени и ясно носене на политическа отговорност, това управление ще се превърне в най-голямата заплаха за българската държавност!