неделя, 7 февруари 2016 г.

Хр. Панчугов: Към въпросителните на управлението се добавя разпадът на Реформаторския блок

Към въпросителните, с които се движи това управление, беше добавен и разпадът на една от основните политически сили вътре и импотентността да се предложи смислена кандидатура за министерството на образованието. Това коментира в предаването "Преди всички" политологът и председател на СИНЬО ЕДИНСТВО Христо Панчугов.
За Бойко Борисов беше важно да не променя управленския баланс, подчерта Панчугов относно гласуването на кандидатурата на Меглена Кунева за министър на образованието.
Все повече става очевидно, че Бойко Борисов и този кабинет разчитат на плаващи мнозинства, но това не е проблем, защото Бойко Борисов работи с плаващи мнозинства много добре, подчерта Панчугов, според когото големият въпрос е дали това няма да блокира очакваните от обществото реформи:За пореден път това управление става заложник на политически шантаж. Всеки път ключова реформа бива спирана или наричана "исторически компромис", само и само да се угоди на някой партньор



Опасявам се, че личността на Меглена Кунева е последният фактор в този избор. По-притеснително е, че личността отстъпи на втори план за сметка на вътрешните противоречия в Реформаторския блок, това показва колко е изчерпан този проект. „Аз неслучайно много пъти в различно качество говорих за това, че няма ясна политическа цел пред РБ. Няма механизъм, който да държи политическите партии заедно. Всъщност, когато ние от СИНЬО ЕДИНСТВО говорихме, че има нужда РБ да бъде трансформиран в политическа партия, точно това имахме предвид- политическите партии са важни, защото имат механизми за взимане на решения, защото е ясно кого представляват и защото в крайна сметка са ясни правилата, по които се номинират министри“, отбеляза още Панчугов. Все по-очевидно хората вътре са разделени на две групи – такива, които се опитват да запазят лицето си, и такива, които се опитват да останат на всяка цена в това управление.

Целта РБ да бъде истински десен коректив на ГЕРБ се изчерпва все повече, категоричен беше Панчугов.