сряда, 3 април 2013 г.

Христо Панчугов, лидер на Синьо Единство: По-добре пропуснат вот от още разделение


Нашата цел бе да направим единна дясна партия и да обединим десницата в България.
Защото за нас това, от което имаме нужда, е една модерна, силна и единна десница.

Такива гаранции от ДСБ обаче ние не можахме да получим до последно. 

Обединението бе единственият акт, който можеше да изведе страната от фактическата криза. Ние извървяхме всички възможни стъпки за синьото обединение. Затова сега няма да участваме в разделението на десницата.

"Синьо Единство" изтегли документите си от ЦИК за участие в изборите за национален парламент. Причината - депутатските места никога не са били самоцел за нас. Листите бяха последният проблем. Трябваше да има ясно разписано споразумение, да има съпредседателство на коалицията - Надежда Нейнски и Иван Костов, и точно това трябваше да бъде гарант, че ще има единство в редиците на десницата. Самостоятелното явяване на партията ни на изборите ще усили допълнително разединението между сините. Убедени сме, че каузата на единството е печелившата кауза, и ще продължим да я отстояваме с всички сили. Вярваме, че тя ще се реализира рано или късно.

И всяко загубено време в други експерименти е огромен дълг към българските граждани от страна на политиците, които днес загърбват единството. "Синьо Единство" категорично отказва да направи и крачка към СДС, защото отдавна не я смятаме за дясна партия. Синята идея е жива във всеки един от нас и ще продължи да живее.