петък, 14 ноември 2014 г.

Надежда Нейнски: Упреквам десницата в отказ от идентичост

"Не съжалявам, че не останахме в РБ, това е големият въпрос за компромиса", Надежда Нейнски, основател на "Синьо единство" в предаването „Още от деня“ по БНТ  и припомни, че през 2001 година й е било предложено да остане министър на външните работи в правителството на НДСВ". "Щях да бъда не просто министър на външните работи, а човекът, който щеше да подпише договорът за присъединяване към ЕС, но аз и моята политическа сила тогава преценихме, че това ще бъде участие в подмяната", каза още Нейнски.
 "Тодор Живков на практика е реабилитиран", коментира Нейнски изследването, което показва, че 55% от българите оценяват позитивно бившият генерален секретар. "На България и на младите поколения беше предложен един разказ на прехода, който не е истинският разказ. Десницата е управлявала само пет от общо 25 години. Къде е нашият разказ за събитията?", попита Нейнски.
"Успешно ще бъде онова правителство, което извърши реформи, но аз се съмнявам, че в това правителство ще бъдат сформирани мнозинства, които ще извършат истинските реформи, необходими за страната. Не може да се отрече на Бойко Борисов, че направи невъзможното-събра десни, леви, националисти. Въпросът обаче е как ще се случат реформите, когато трябва да бъдат направени от политици с толкова различни платформи и разбирания за политика", коментира Нейнски.
"Дебътът за десницата в България не е приключил", заяви тя и изрази съмнение, че в тази конфигурация няма да бъде постигнат успех. "Твърде съмнителна конфигурация-в нея има хора с твърде различни политически биографии, там има хора от Тройната коалиция, хора на Георги Първанов, националисти не разбирам как РБ може да се коалира с тях. Дори в политиката има граници. Какво е това животно на пет или на седем крака и всеки ще дърпа чергата към себе си", заяви Нейнски и добави: "Упреквам десницата за отказа им от идентичност".

Тя добави, че Ваньо Шарков се е оттеглил от поста заместник-председател на "Синьо единство" и е заел поста заместник-министър на здравеопазването в лично качество.