вторник, 18 ноември 2014 г.

ПОЗИЦИЯ НА НАЦИОНАЛНОТО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО НА ПП СИНЬО ЕДИНСТВО

ПП СИНЬО ЕДИНСТВО се учреди в отговор на очакванията на десните хора в България за създаване на трайно и необратимо единство в традиционната десница, което да даде възможност за рестарт, вливане на нова енергия и адекватен отговор на новите предизвикателства.
Две години по-късно тази цел не само не е реализирана, но поредица от необмислени и дори вероломни действия на партии и лидери от традиционната десница занулиха отново доверието на десните избиратели.

Относно каузите на СИНЬО ЕДИНСТВО

НП на СЕ намира, че три базови каузи на СЕ с днешна дата се оказват особено актуални. Поради това СЕ ще ги постави с нова сила и енергия във фокуса на общественото внимание:

1.    Каузата за морал и ценности в политиката
Всички партии, които влязоха в управлението на страната, са морални длъжници на своите избиратели. Под благовидния предлог за „национална отговорност“ партиите, претендиращи за десница, на практика излъгаха своите избиратели, погазвайки грубо предизборните си обещания. В името на власт на всяка цена се направиха недопустими компромиси с принципите и христиан-демократичните ценности на десницата. Традиционната десница, която участва в сегашното управление, капитулира морално.

2.    Каузата за битка срещу подмяната
На фона на едногодишни граждански протести, апелиращи за морал и честност в политиката, за осветляване на задкулисието, за прозрачност и публичност във взимане на решенията, за битка с мафията и т.н. ГЕРБ и РБ злоупотребиха с гражданската енергия и надеждите на хората, конструирайки коалиция със статуквото. Това е класическа подмяна на вота на десните хора, на които им бе предложено да се примирят с безпринципен съюз- от една страна, с идеологическия враг в лицето на най-ретроградната част от левицата- АБВ, и от друга страна, с несъвместимата с евро-атлантическите ценности националистическа формация- Патриотичен фронт.
РБ, на свой ред, подмени идеята за единство, като заблуди десните избиратели, че една обикновена коалиция с гражданско участие ще съумее да представлява единни цели. Реализираха се всички опасения, за които СЕ предупреди, още докато беше част от РБ. Видя се, че отделните партии и лидери в РБ търгуват влиянието и позициите си в блока срещу лично участие във властта. Нещо повече- блокът употреби граждани с активна позиция и авторитет в обществото, като им обеща да бъдат равноправни участници в коалицията и нейн коректив под формата на ГС, а в последствие неглижира гласа им.

3.    Каузата за единна партия на традиционната десница
Сблъсъкът на разностранни политически интереси и биографии измежду партиите в РБ показа, че сливането на партиите и желаещите граждани в нова единна партия е единствената гаранция, че традиционната десница ще говори в един глас, ще взима единни решения, ще действа последователно, ще се обедини около един лидер и ще отстоява интересите на своите избиратели. Всяка друга форма на съществуване на единен субект в традиционната десница е обречена на мимикрия, разпад или асимилиране от ГЕРБ.

Относно коалиция ДЕСНИТЕ

СЕ споделя ясната идентичност на коалиция ДЕСНИТЕ, общите ни принципи и ценности, както и общата ни визия за развитие на страната.
За съжаление,  формулата на обединение, която коалиция ДЕСНИТЕ предложи на десните избиратели на националните избори на 5 октомври, не бе припозната. Посланията не бяха чути и коалицията не получи нужното доверие. В името на обединението ПП СИНЬО ЕДИНСТВО отстъпи от основни свои каузи, с които за кратко време се превърна в разпознаваем политически субект и не съумя чрез коалиция ДЕСНИТЕ да формулира нова и вдъхновяваща кауза.
НП на СЕ смята, че коалиция ДЕСНИТЕ трябва да направи цялостна преоценка на начина си на функциониране, на организационния и експертния си потенциал, на лидерството си и да начертае коренно нов и смел път на развитие.  Убедени сме, че това може да се случи на общата среща на коалицията на 30.11.2014 година.
В тази връзка НП настоява ПП СИНЬО ЕДИНСТВО да продължи дебата в обществото за нуждата от нова единна партия, в която да се слеят всички съществуващи формации, узрели за необходимостта от истинско единство. Това ще даде възможност за консолидация на силите и рестарт на традиционната десница.

СЕ беше създадена като инструмент за отстояването на  тази кауза в българското общество. За постигането на тази цел НП на СИНЬО ЕДИНСТВО задължава своите представители да поискат от ръководството на коалицията, точка в Дневния ред на общата среща на коалицията на 30.11.2014 г., която да разгледа възможностите и перспективите пред коалиция ДЕСНИТЕ за преструктурирането в единна партия като начало на процеса.

16.10.2014 г.