четвъртък, 12 септември 2013 г.

Колективното ръководство на Реформаторския блок е риск, който си струва


Интервю на Димо Гяуров за БНР

Времето ще покаже дали е възможно колективно ръководство на Реформаторския блок, но си струва опита. Това коментира в сряда пред БНР Димо Гяуров от партия "Синьо единство".

"На нас ни се иска. Дотук като че ли успяваме да преодолеем егото, да преодолеем индивидуализма на всеки един, защото не само политиците, голяма част и от тези представителите на обществото също са хора индивидуалисти, така че компромисите са неизбежни, но в цялото начинание има сериозна доза риск, има вероятно опасност от неочаквани ефекти, така че предстои да видим", каза Гяуров.

По отношение на това дали с политически средства може да се пребори мафията, Гяуров заяви:

"Чрез политически действия - да, но дотолкова, доколкото чрез политически средства би могло да бъде променено самото общество и да бъдат създадени условия за спазване на базисните правила, базисните обществени правила, тези, които в момента са нарушени и не сработват. Само дотолкова политически средства, а иначе за нас няма съмнение, че основен дефект на обществото в момента е, че не работят законодателството, не работят институциите, всъщност обществото е болно. Трябва радикална промяна".

Гяуров каза, че подкрепя протестите и дори взема участие в тях.

"Протестиращите не протестират непременно срещу цялата система, те протестират срещу управляващите в момента и срещу опитите на ГЕРБ да замажат спомена от доскорошното си управление и да се присъединят към протестиращите", обясни той.

"Ние сме постоянно сред хората на улицата. Голяма част от тях са наши симпатизанти и избиратели. Те искат обединяването на дясното. Огромната част от тях подкрепят идеята за Реформаторския блок. Така че не приемам приказките за зачеркване за цялата политическа система", допълни Гяуров.

"Пътят, по който Реформаторският блок е поел, не е нито лесен, нито кратък. Дори се опасявам, че изоставаме във времето и е възможно събитията да ни изпреварят и да се окажем не съвсем подготвени за евентуални предсрочни избори. Действително процесът на преодоляване на различията помежду ни изисква време", каза още той.


Източник: www.mediapool.bg