неделя, 15 септември 2013 г.

Надежда Нейнски: Хашлашките реплики между ГЕРБ и Реформаторския блок свалят нивото

Надежда Нейнски, член на ЕП от Синята коалиция, в разговор с Илиана Беновска в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Оценка на кабинета „Орешарски” и на опозицията

Надежда Нейнски заяви, че правителството е дошло с очакванията да прекрати връзките между олигархията и управлението и да създаде нови правила, които отговарят на европейските практики. Разочарованието на протестиращите е било толкова голямо именно и поради това очакване, въпреки ясното съзнание, че се възпроизвежда нещо, което наподобява тройната коалиция. Правителството обаче бързо е показало, че нищо старо не е забравено и нищо ново не е научено и един конкретен повод като назначението на Делян Пеевски е взривил общественото недоволство, защото хората ясно показват, че не искат повече да бъдат управлявани по този начин. Оттук нататък кризата на доверие към правителството на практика го обезсмисля. Няма власт, която да управлява успешно в условията на тежко обществено недоверие. Затова и Реформаторският блок иска оставка на правителството.

Надежда Нейнски продължи, че правителството е създало разделителни линии в обществото и е върнало дебата години назад. Според нея ефективността на протестите може да бъде изразена единствено чрез предсрочни избори. Те биха дали шанс на всеки един да покаже идеите си за промяна, защото е видно, че обществото иска промяна. Що се отнася до Реформаторския блок в момента най-важното, което може да се каже е, че той иска промяна и настоява държавата да се управлява по един принципен начин, да има демократични институции и да се прекрати връзката между олигархични кръгове и политика. Затова изчистването на облика на Реформаторския блок е от ключово значение за неговия успех. Няма как да искаш да реформираш обществото, ако не си в състояние да реформираш себе си. Затова „Синьо единство” иска да се създадат ясни правила за функциониране на Гражданския съвет на Реформаторския блок.

Предложенията на „Синьо единство” за ротационно председателство и открито провеждане на заседанията

Надежда Нейнски заяви, че за нея най – важното нещо е публичността и продължи, че няма неудобни въпроси. Сърцата на хората могат да бъдат спечелени само ако се отговори на всички въпроси. Хората обичат онези, които не се страхуват. Лидерството включва интелигентност, но не по – малко и смелост. Дебатът е битката за налагането на идеите и на визията. Надежда Нейнски продължи, че не е тайна за никого, че имаме проблем със свободата на медиите и огромни икономически влияния в медиите, а това изкривява обществения образ. Начинът да се преодолее този сериозен проблем е само публичността.

Отношенията между ГЕРБ и Реформаторския блок

Надежда Нейнски заяви, че въпросът е не дали да има диалог, а начинът по който се води той. Тя продължи, че този хашлашки маниер на размяна на реплики на отговаря на претенциите за политическо ниво на която и да е от страните. ГЕРБ трябва да отговорят на ключовия въпрос защо когато са били на власт не са направили коалиция със Синята коалиция, която е била представена в Народното събрание. Дали причините за това са били политически или икономически? Вторият въпрос е защо след като е спечелил последните избори и е предложил кабинет, Бойко Борисов не е провел публични разговори с представители на Синята коалиция и не е поканил техни представители като знак за желание за партньорство? В политиката знаците имат огромно значение. Реформаторският блок трябва да проведе ясни и публични разговори с ГЕРБ и да види има ли нещо общо с вижданията им за бъдещето на България. Ако няма, да се прекрати диалогът, но на обществото да е ясно, че той е прекратен не защото двете формации не се харесват, а защото нямат общи допирни точки в политиката.

Отношенията между различните партии в Реформаторския блок

Надежда Нейнски заяви, че отношенията в момента са приятелски. Тя продължи, че сега е модерно да се говори за гражданите и тяхната връзка с политиката, но гражданите в момента, в който влязат в политическия дебат, се превръщат в политици. В това няма нищо лошо, но процесите трябва да бъдат ясни и открити. Надежда Нейнски продължи, че в Реформаторския блок трябва да си дават сметка, че всичко, което правят става пред едно много информирано общество.

С кой ще си партнира Реформаторскя блок в следващия парламент, ако диалогът с ГЕРБ не се състои

Надежда Нейнски заяви, че за нея най – важната тема в момента е самият Реформаторски блок как върви напред и каква сила излъчва. Начинът, по който той се яви на предстоящите избори, ще му даде един или друг шанс. Социолозите засега му дават 7%, което е една добра начална точка, но това са само намерения. За да говорим какво ще се случи след изборите, трябва да видим как ще се представи Реформаторският блок на изборите. Реформаторскят блок може да води преговори с ГЕРБ, но с ясни цели и абсолютна конкретика. Надежда Нейнски продължи, че в политиката не може да има зазидани врати, защото политиката е и територия на възможностите. Тя изтъкне, че Реформаторският блок трябва да бъде политическа формация, защото на изборите се явяват политически формации, а не изобщо някакви субекти. Той трябва да има самочувствието да води диалог с ГЕРБ, защото диалогът в едно политическо семейство не е невъзможен. Въпросът е за начина, по който се води. „Когато човек може да даде отговор на всички въпроси, той не може да има страхове. Аз съм убедена, че в един публичен политически дебат Реформаторскят блок е с пъти по – големи шансове от ГЕРБ. ГЕРБ има интерес да няма политически дебат, защото тогава всичко се свежда на битово ниво” завърши Надежда Нейнски разговора си с Илиана Беновска в ефира на „Радио К2”.