сряда, 4 септември 2013 г.

Надежда Нейнски по БТВ: Липсата на авторитет се компенсира с наказателни акции към посланиците

„За мен това е, прощавайте за израза, изключително провинциална реакция. Липсата на авторитет очевидно се компенсира с наказателни акции към посланиците. Външният министър Вигенин би трябвало да знае, е, че това не е позиция на Филип Отие. Това е позиция на Франция”, заяви за БТВ Надежда Нейнски, министър на външните работи в периода 1997-2001 г. по повод прецедента френският посланик Филип Отие да отпътува от България без да получи орден "Стара планина". 

Награждаването на всички посланици, които приключват мандата си у нас, е традиция от десетилетия. 

През юли в отворено писмо Филип Отие и германският му колега Матиас Хьопфнер призоваха управляващите да се вслушат в протестите.

Повече от ясно е, че това е позиция, която и немският посланик изрази по повод протестите в България. Може би сега ще очакваме да бъде наказан и Матиас Хьопфнер, а виждаме че и посланикът на Великобритания излиза с позиция по вътрешната ситуация в България.”, каза още Нейнски.

„Това, което се случва, или не се случва в България, е вече не само вътрешнополитически за България проблем, това е проблем на ЕС, който не може да бъде безучастен към процеси, които намира, че са изцяло против европейското развитие на страната”, поясни Надежда Нейнски. Тя добави, че подобно решение връща „към доста стари и мракобесни времена”.

Снимка: В. Стандарт