четвъртък, 13 декември 2012 г.

Мартин Димитров: С представители на сдружение "ДНЕС" обсъдихме въпроси, които касаят регулаторите


Едно от конкретните предложения, които обсъдихме с представители на сдружение „ДНЕС”, е, когато има една завишена сметка за ток и тя се оспорва, да не могат да ти спрат тока. Това каза пред журналисти в парламента съпредседателят на ПГ на Синята коалиция Мартин Димитров след среща със сдружение „ДНЕС” във връзка с борба с монополите, предаде репортер на Агенция "Фокус”.

„Отново обсъдихме най-болезнените неща, по които има завишаване, а именно цената на парното, цената на тока, прозрачността на сметките. Смятаме в началото на следващата година да опитаме да потърсим решаването на 4-5 конкретни въпроса”, заяви Димитров.

„От „ДНЕС” поставиха конкретни въпроси, които касаят прозрачност, регулаторите, основно решенията в ДКЕВР да се вземат след консултации с организации като тяхната. Разбрахме се да направим нещо като мини работна група другата седмица и да поставим като акцент цената на тока и цената на парното и да работим по промени в Закона за енергетиката в тази посока. Целта е да ангажираме икономическата комисия. Бях поканил депутати от ДПС, имаше депутати от ГЕРБ. Трябва да има консенсус между партиите по отношение на монополите и те да работят заедно”, добави депутатът.

„За мен спирането на строителството на АЕЦ „Белене” е част от проблема. Ако тези милиард и половина, дадени за централата, бяха отишли за енергийна ефективност, сметките щяха да са с 50% по-ниски”, посочи Мартин Димитров. По думите му монополите са един от основните проблеми в България. „Всички са на загуба, само монополите печелят”, каза Димитров.

Автор: Яница ТАНЕВА