петък, 14 декември 2012 г.

Изборният кодекс на ГЕРБ зачерква основни демократични свободи


 Синята коалиция отказва да бъде съучастник на управляващите

Заради безпринципното погазване на основни демократични и изборни правила от страна на ГЕРБ и независимите депутати, парламентарната група на Синята коалиция няма да участват в гласуването на окончателните промени в Избирателния кодекс.

„ГЕРБ и независимите искат да си приемат техен избирателен кодекс, което е предпоставка за нечестни избори. Няма да ставаме съучастници”, коментира съпредседателят на Синята коалиция и учредител на съюз „Единство” Мартин Димитров.

Екатерина Михайлова (Синята коалиция) заяви, че дясната формация ще настоява за незабавни разговори на високо политическо ниво – председателите на парламентарните групи да намерят опорни точки и принципно съгласие от всички политически формации в парламента.

Михайлова съобщи и за вчерашното решение на ПАСЕ, с което ще се продължи мониторинговият доклад върху избирателните практики в България. „Само в България и Малта има такива мониторинги, което говори за съмнения за порочни изборни процедури”, допълни Мартин Димитров.  

„Искаме гаранции за спазване на препоръките на ОССЕ и преразглеждане на приетите до момента текстове, които бяха гласувани от ГЕРБ”, каза още Екатерина Михайлова.

Бойкотирането на приемането на скандалните текстове в Избирателния кодекс е подкрепено от всички политически формации от опозицията.

С какво не е съгласно сдружение НС Единство

ГЕРБ премахна преференциите в избирателните листи за парламентарните избори. Така лишиха от възможността избирателите да пренареждат партийните листи.
ГЕРБ отказа на опозицията да има свои представители в ръководството на секционните комисии.
ГЕРБ отхвърлиха предложението на всички заседания на изборни комисии да могат да присъстват наблюдатели, застъпници и журналисти.
ГЕРБ отказаха всички решения на ЦИК да могат да бъдат обжалвани.