вторник, 18 декември 2012 г.

Христо Панчугов: Бойко Борисов и ГЕРБ ще имат десен опонент от коалиция Единство


Христо Панчугов, председател на НС Единство, беше гост в празничния ефир на „Радио К2“. Той категорично заяви пред Илиана Беновска, че Бойко Борисов и ГЕРБ ще имат десен опонент в лицето на Национален съюз Единство.

Новият формат на Синя коалиция ще включва НС Единство. Първата им цел е да се убедят гражданите да гласуват с „не“ на предстоящия референдум, който според тях е за АЕЦ „Белене“. Беновска попита дали ще има съпредседателство в предстоящата коалиция между Единство и ДСБ. „За нас е важно да има председател като ясна заявка, е оттук нататък ще се върви към по-добро функциониране на тази коалиция, нещо което беше от основните грешки в Синята коалиция“, отговори Панчугов.

ПГ на СК е най-активната парламентарна група до този момент, защото тя винаги е отстоявала демократичните ценности и принципи, вместо просто да си ги слага като етикет, като това, което виждаме в момента.

Панчугов заяви, че когато е бил зам.-главен секретар на СДС, Борис Марков, настоящият председател на предизборния щаб, никога не е имал мандат да преговаря с Алексей Петров, за да бъде издигната кандидатурата на Надежда Нейнски за президент. „Никога такъв разговор не се е случвал във формат ръководство на СДС“, уточни Христо Панчугов и добави, че е чул за това за пръв път от вестниците.

Той каза още, че това се случва няколко дни след като Цветан Цветанов е говорил за същото. Според него, СДС се е превърнало в инструмент за извършване на мръсните поръчки на ГЕРБ.

Председателят на НС Единство беше категоричен, че това за тях е недопустимо и ще положат всички сили да преодолеят задкулисието, което стои в основата на българската политика. „ГЕРБ не демонстрират нито, че са демократи, нито, че са десни“, коментира лидерът на НС Единство. Разделителната линия между партиите в СК и ГЕРБ се е появила, когато Борисов е започнал да критикува управлението на десните, когато са започнали безпричинните арести на лекари, заяви Христо Пангугов пред Илиана Беновска.