сряда, 12 декември 2012 г.

Удивително съвпадение на трансфери на парите за здраве


Парламентарното мнозинство отказа да приеме актуализация в Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Промените бяха предложени от Ваньо Шарков и група народни представители от Синята коалиция. 

Проектотекстовете предлагат в бюджета на касата за тази година да се върнат 50 млн. лв. Тази сума трябваше да се прехвърли към Министерството на здравеопазването, но трансферът беше обявен за противозаконен от Конституционния съд. 

Д-р Ваньо Шарков обяви от парламентарната трибуна, че НЗОК не може да оперира с парите, защото те не са предвидени в перата за плащане на разходи на касата. Ето защо е необходима актуализация на бюджета на НЗОК. Той припомни и това, че здравната комисия в парламента подкрепя исканите промени в бюджета на НЗОК. Въпреки това мнозинството отхвърли законопроекта.

В същото време на редовното си заседание правителството реши да предостави допълнителна субсидия от 41,6 млн. лв. по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2012 г. 

Това е удивително съвпадение със сумата от 50 млн. лв., която настоява Синята коалиция да бъде прехвърлена за здраве чрез актуализация на бюджета на НЗОК. 

По данни на Националната агенция по приходите поне 51 млн. лв. са повече приходите от здравни осигуровки за 2012 г. Тази сума, заедно с допълнителните 41,6 млн. лв., отпуснати днес след решение на Министерски съвет, не могат да бъдат харчени за друго освен здраве, съгласно чл. 24 от Закона за здравно осигуряване (ЗЗО). 

Ние от Синята коалиция очакваме през февруари 2013 г. сборът от 92,6 млн. лв. да бъде видян в излишъка на отчета на бюджета на НЗОК за 2012 г. В противен случай един министър трябва да отговаря пред съда за нарушение на Конституцията.