вторник, 27 август 2013 г.

Н. Нейнски: Ще апелирам към моите колеги от ЕНП Европейският парламент да излезе с по-категорична позиция за конфликта в Сирия

-   Водещ Снежана Иванова: Екип от инспектори на ООН започва днес проверка на твърденията за атака с химическо оръжие и стотици цивилни жертви в района на Дамаск. Освен това в Аман се събират ръководители на САЩ, Саудитска Арабия и редица западни и мюсюлмански държави отново за да обсъдят конфликта в Сирия. Допусна се, че САЩ и Великобритания готвят ответен удар, ако се окаже, че сирийските власти наистина са използвали химическо оръжие срещу населението си. В същото време ЕС отново призова за бързо решаване на кризата. 

Увеличаващият се брой на жертвите и възможната употреба на химически оръжия налагат спешно откриване на политическо решение на конфликта от международната общност, заяви върховният представител на ЕС за външна политика и сигурност Катрин Аштън. Тя обсъди с руския външен министър ситуацията. 

Това е темата на рубриката ни в ЕВРАНЕТ днес.

Добър ден на евродепутата Надежда Нейнски! Достатъчно ясна ли е позицията на ЕС по отношение на Сирия и какво можем да направим всъщност?

-   Надежда Нейнски, евродепутат: Бих казала, че това е един въпрос, който в момента добива особена яснота, особено след подозренията за употребата на химическо оръжие в Сирия. Това е тема не само на ЕС, а и на цялата световна демократична общност. Само след една седмица предстои сесия на ЕП, където ситуацията в Сирия вероятно ще бъде една от горещите теми, които ще бъдет обсъждани. Трудно е да се взимат еднозначни решения. Всички с тревога следят събитията и очакват какво ще се произнесат инспекторите на ООН. Очаква се да направят точна оценка дали е използвано химическо оръжие край Дамаск, каквито има подозрения.

-   Водещ: Единен ли е обаче ЕС на тема СИРИЯ? Вземам пример от дискусиите преди време по това дали трябва да падне оръжейното ембарго.

-         Надежда Нейнски, евродепутат: По тема като тази трудно би могло да се каже, че ЕС е единен, но според мен това, което се случи и което наричаме „пресичането на червената линия”, то беше и в изказванията на почти всички външни министри и представители в ЕС, смятам че ще даде много по-голяма консолидация в мнението. Разбира се такива решения за военна намеса се взимат изключително трудно. А по отношение на оръжейното ембарго, основните опасения, не само по отношение на Сирия, но и на Египет, бяха, че това ще доведе до допълнителна ескалация в Близкия Изток и конкретно са обсъждани всякакви аспекти на едно подобно решение. Но, струва ми се, ако мога изобщо да използвам такава метафора, че облаците се сгъстяват изключително много и не случайно казвам, че вероятно в първата седмица на септември  това ще бъде и основна тема за обсъждане. Както споменахте в началото се очаква и срещата, която ще се състои буквално след няколко дни и външните министри, и представителите на отделните държави ще направят анализ на ситуацията. А тя се мени буквално с часове.

-         Водещ: Освен дискусии, отправяне на послания, нещо друго можем ли да направим като организация? Например - да подкрепим САЩ?

-         Надежда Нейнски, евродепутат: Има градация на натиска, който се осъществява. Обикновено се казва, че след изчерпване на дипломатическите възможности, се пристъпва към военна интервенция. Пак казвам – това не е просто решение. И преди да бъдат известни резултатите от анализа на инспекторите на ООН, вероятно няма да се тръгне към по-крути мерки. Очаква се от режима на Асад да окаже съдействие на инспекторите. Защото не само в политиката, не само в дипломацията, презумпцията е, че когато нямаш какво да криеш, би трябвало да използваш една подобна инспекция, за да покажеш, че нямаш нищо общо с подозренията, които са ти били отправени. За момента очакването е дали режимът на Асад ще съдейства на международната общност. Защото бунтовниците са казали, че ще съдействат. Т. е. очаква се двете страни да окажат съдействие на инспекторите на ООН и Международната общност за установяването на истината за употребеното химическо оръжие.

-         Водещ: Вярвате ли всъщност, че тази проверка на ООН ще има някакъв резултат, че ще можем да хвърлим вината, ако са използвани химически оръжия на едната или на другата страна, тъй като те в момента взаимно се обвиняват?

-         Надежда Нейнски, евродепутат: Определено смятам, че подобни инспекции целят откриването на истината. Или имате предвид дали тя просто няма да бъде извинение за насочване на вината към едната или към другата страна?

-         Водещ: Или пък дали тези инспектори въобще ще бъдат допуснати до местата, за които се твърди, че трябва да бъдат проверени?

-         Надежда Нейнски, евродепутат: Едно от основните обвинения и опасения спрямо режима е, че той ще се опита да прикрие уликите на евентуална употреба на химическо оръжие. Но аз разчитам, без да съм в кухнята на това, което ще бъде направено, и на специалистите и експертите, които ще бъдат ангажирани, че има начини, по които може да бъде установена истината. В крайна сметка ООН в много подобни случаи е взимала отношение и разчитам, че има начини истината да излезе наяве. Но, разбира се, както е в политиката, не винаги и не всички неща стават ясни, така че аз като бивш външен министър и като човек, който продължава да се занимава с външна политика в рамките на Европейския парламент, ще апелирам моите колеги /другата седмица ще имаме заседание на групата на ЕНП/ да се излезе с много по-ясна и категорична позиция и да се упражни максимален натиск, разбира се според възможностите на ЕП, който не е изпълнителна власт. 


-         Водещ: Благодаря ви! Чухте евродепутата Надежда Нейнски.