вторник, 20 август 2013 г.

Костадин Шанков: Наредбата за прием в детските градини на Община Пловдив отива в Комисията за дискриминация

Комисията за защита от дискриминация ще бъде сезирана от политическа партия "Синьо единство" за нередности в Наредбата за прием в детските градини на Община Пловдив. Това съобщи днес председателят на местната структура на партията Костадин Шанков.
По думите му в Наредбата има твърде много дискриминиращи, а и излишно натоварващи родителите условия. Като "недомислица" от "Синьо единство" определиха даването на привилегии на родителите по месторабота и задължителното представяне на служебни бележки от работодателя. От партията твърдят, че много от тези документи са фиктивни, а и никой не проверявал истинността им.
Шанков и колегите му ще излязат с предложение за нова наредба за прием в забавачките. То ще бъде изпратено на председателя на Общинския съвет Илко Николов. Концепцията ще бъде изготвена от работни групи, в които ще влязат редици експерти - юристи, преподаватели, директори на градини. Ще бъдат чути и мненията на родители.
Според адвокат Янко Радунчев харченето на пари за нови детски градини на практика е излишно. "Тези градини ще са готови след 3-4 години. Спешните нужди обаче са сега. Според демографските показатели след три години просто няма да има деца за новите сгради и те реално ще са излишни", каза Радунчев.

Предстои "Синьо единство" да атакува и други наредби на местния парламент. Така например доста спорни и притеснителни моменти имало и в наредбата за чистотата на града.