петък, 30 август 2013 г.

Позицията на правителството по конфликта в Сирия е твърде уклончива

Позицията на българското правителство по конфликта в Сирия е твърде уклончива. Външният министър Кристиан Вигенин се задововолява само с куртоазни декларации, а българската дипломация е недопустимо пасивна по една очевидна криза, която е в непосредствена географска близост до България.

Управляващото мнозинство в лицето на БСП, ДПС и Атака няма ясна стратегия за справяне с последиците за България от евентуален военен удар в Сирия - заплахите за националната сигурност от очакваната бежанска вълна, както и отражението върху българската икономика.

Има фундаментален проблем с демокрацията в Сирия - както сред управляващите, така и сред опозицията. Затова страната ни трябва много внимателно да обсъди последствията от конфликта, а българската позиция трябва да е дебатирана и съгласувана във всички национални институции. Освен в Съвета по сигурността към премиера, в Консултативния съвет по национална сигурност към Президента, темата трябва да бъде обсъдена и в Народното събрание. Парламентът трябва незабавно да прекрати ваканцията си и да проведе дебат.

Сериозните съмнения за използването на химическо оръжие в Сирия само потвърждават факта, че в Сирия се извършва геноцид. Международната общност и България като част от ЕС и НАТО не може да е безучастна към това, защото въпросът с потъпкването на човешките права никога не е само вътрешнополитически въпрос.