сряда, 21 август 2013 г.

Панчугов: Целта ни е Реформаторският блок да се превърне в траен политически субект

Партия "Синьо единство" предложи Реформаторският блок да бъде воден на ротационен принцип от партиите, които членуват в него. Идеята е заимствана от начина, по който се управлява ЕС. Според партията, председателството трябва да е с определен времеви мандат и да отстоява предварително обявени приоритети.

Лидерът на "Синьо единство" Христо Панчугов обясни: Целта на подобно предложение не е да предизвика сблъсък, колкото да провокира дебат. Наясно сме, че партийните структури по принцип са предпазливи и консервативни, когато става въпрос за такива резки промени. За мен е важно в тази ситуация да бъде отговорено публично, за да няма никакви съмнения. По-голямата цел обаче е Реформаторският блок да започне да придобива един по-ясен образ, Реформаторският блок да започне да мисли за своето структуриране, извън взаимодействието, което към този момент сме успели да постигнем.

Според него, колкото по-бързо Реформаторският блок успее да се превърне в реален политически проект, толкова по-ясно ще бъде за гражданите накъде иска да заведе България: Този дебат трябва да започне веднага. Трябва да излезем от чисто организационните проблеми, с които като че ли Реформаторският блок присъства в последно време, за да можем да убедим всички, че това, което правим в политиката, е ново, че Реформаторският блок е нов като заявка, но и като начин, по който партиите си общуват помежду си, по начин, по който те общуват с българските избиратели. /.../ Трябва да стане ясно, че ние искаме доверие именно защото всички участват в процеса, а той е публичен и вече си комуникираме по нов начин с гражданите.

За "Синьо единство" единствената цел е Реформаторският блок да се превърне в траен политически субект.

Моят личен опит, като част от партия, членуваща в Синята коалиция в предишния парламент, показва, че сътрудничество с ГЕРБ по тогавашния начин, е невъзможно. Отговорът на въпроса дали ЕНП ще успее да сдобри десните партии в България минава през един разговор за политика – разговор, който ГЕРБ към този момент не желае да води, коментира Панчугов. Той бе категоричен, че не е възможен вариант за общи десни листи, заедно с ГЕРБ, за европейските избори през май.