петък, 1 март 2013 г.

Край на "договорите от разстояние" на мобилните оператори


Мобилните оператори няма да могат да принуждават клиентите да сключват договори по телефона. Това прие парламентът на първо четене в Закона за защита на потребителите, по предложение на Ваньо Шарков и депутати на Единство и ДСБ. 

Председателят на икономическата комисия в парламента Мартин Димитров припомни за десетките сигнали на граждани, които след телефонно обаждане от страна на мобилните оператори се оказвали с договори, които реално не са подписани. Тази практика ще бъде прекратена с приемането на промените и ще засегне не само мобилните, но и кабелните оператори. 

Мартин Димитров заяви от парламентарната трибуна, че не е редно без окончателен подпис да се заверява договор. "Обажда ти се някой по телефона и пита „Харесвате ли нашия оператор?". Ти казваш, че имаш добро мнение и се интересуваш и се оказваш след един такъв невинен разговор с договор. Може да видите конкретните жалби до Комисията за защита на потребителите", коментира Димитров. Ваньо Шарков уточни, че договори от разстояние ще могат да се случват, ако клиентът има електронен подпис.

Депутатите на Единство припомниха, че пакетът от промени е внесен през октомври миналата година. Мнозинството на ГЕРБ в транспортната комисия в парламента отхвърли предложените текстове в Закона за електронните съобщения, с което показаха, че защитават монопола на мобилните оператори. 

Проблемът обаче ще бъде решен с промени в Закона за защита на потребителите. Очаква се те да бъдат потвърдени и на второ четене още следващата седмица.

Снимка: БГНЕС