четвъртък, 21 март 2013 г.

Мартин Димитров и Иван Костов пред Райков: Бедността води хората до самозапалване


Служебният премиер Марин Райков обсъди със съпредседателите на Синята коалиция Иван Костов и Мартин Димитров темата за изборите и бедността сред българите. Срещата с тях е част от поредицата разговори с политическите сили за предсрочните парламентарни избори на 12 май.
Досега служебният премиер разговаря с лидерите на ГЕРБ, БСП и ДПС.
"Въпросът за бедността сред една част от сънародниците ни е тема в центъра на моето внимание", заяви Марин Райков.
Иван Костов и Мартин Димитров са предложили конкретни мерки за това как да се противодейства на неудържимата бедност, която води хората до самозапалване.
Предложени са били и мерки срещу злоупотреби на пазара на лекарствата.
"За нас е много важно правителството да подкрепи малките и средни предприятия. Да се спре с всеки вид рекет срещу малкия и среден бизнес", заяви Димитров.
Нужна е промяна в работата с европейските фондове, така че да се създаде допълнителна заетост, каза още той.
"Много бих искал българските индустриалци, т.нар. национален капитал, да помислят как да проявят своята солидарност със своите съграждани в един тежък момент на изпитания", коментира Марин Райков.
Според него това е най-добрият начин българският национален капитал да бъде идентифициран като носител на национална отговорност и да може да се легитимира като социален партньор.
"Има различни форми, по които това може да се направи, готов съм да обсъдя с тях тези форми. Ние трябва да помогнем на хората, които са в най-тежко положение. Няма да се ограничим в усилията си да идентифицираме допълнителни възможности, но те не са неограничени.
Имаме нужда всички заедно да подадем ръка на най-нуждаещите се хора, да направим нещо за тях.
Мисля върху някаква формула на консултации с представители на т.нар. национален капитал, индустриалците на България. Ценностите, свързани със солидарността, са един от основните принципи на всяка европейска демокрация.
Бих бил изключително щастлив да видя как те действат в България. Крайно време е да дадем един добър сигнал", подчерта служебният премиер.
"Ние имаме амбицията да направим задълбочен анализ по темата за еврофондовете. Много е важно да има мултиплициращ ефект от даден проект", каза още Марин Райков. 
"Националният статистически институт (НСИ) може да свърши работата по броенето на гласовете на изборите", заяви Иван Костов след среща със служебния премиер.
"Вълнува ни много честността на изборите. На срещата предложихме три конкретни мерки. Първата е - "Информационно обслужване" да остане извън конкурса за броенето на гласовете на изборите. НСИ може да извърши тази работа, като участва в търга.
Втората мярка е - софтуерът на броенето на бюлетините да бъде публичен продукт, като се качи на страницата на ЦИК.
Третата мярка е - протоколите да са качени в режим онлайн в интернет, така че да могат участниците в комисиите да сверяват данните", посочи Костов.
Според него, ако тези мерки се реализират, служебният кабинет ще докаже, че провежда честни избори.
Иван Костов и Мартин Димитров са предложили и мерки срещу купуването на избиратели. Според тях директорите на Областните дирекции на МВР в страната трябва да проведат срещи с всички партии, чиито представители ще провеждат изборите.

Снимка: Интернет